Miközben Vlagyimir Putyin éppen a beszédét mondta négy ukrajnai megye hivatalos annektálásakor, az oroszok egy újabb vereség előtt állnak. Izjum eleste után Liman maradt az oroszok legfőbb erőssége a donyecki régió északi részén, de félig már körülzárták az ukrán erők, amit a helyi oroszbarát milícia vezetője is megerősített. A parancsnok szerint elveszítették a várostól északra fekvő két falu, Jampil és Dobrisev feletti teljes ellenőrzést.

Black smoke is seen over the city of Lyman, Donetsk region, moving from the territory of the Luhansk region on June 14, 2022.
Fekete füst száll Liman városa felett. Fotó: Anatolii Stepanov / AFP


Az ukrán haderő „minden erővel próbálta tönkretenni a történelmi eseményt”, utalt a Reuters beszámolója szerint Gyenisz Pusilin a moszkvai annektálási ünnepségre. „Ez nagyon kellemetlen hír, de józanul kell megítélnünk a helyzetet, és levonni a tanulságokat a hibáinkból”, tette hozzá.
Az ukrán hadsereg azt nyilatkozta, hogy addig nem közöl részleteket a frontról, amíg a környéken nem stabilizálódik a helyzet, de annyit elmondtak, hogy folyamatban van az orosz erők bekerítése. A keleti országrészben a csapatok szóvivője, Szerhij Cserevatji azt mondta, hogy folyamatos tüzérségi tűz alatt tartják az utakat. Oroszbarát katonai bloggerek arról számoltak be, hogy az ukrán erők elvágták több ezer orosz katona menekülési útvonalát.

A közösségi médiában megjelent, nem megerősített hitelességű műholdfelvételek alapján egy nagyobb orosz katonai konvoj már elhagyta a várost, és kelet felé vonul.
Limannak újabb stratégiai fontosságú város kerülhet az ukránok kezére, megnyitva az utat további területek felszabadításához.