Közélet

Visszaesett Putyin népszerűsége a részleges mozgósítás óta

Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűségi mutatói jelentősen visszaestek a tartalékosok mozgósítása óta.

A szeptemberben megkérdezett oroszok 77 százaléka értett egyet Putyin elnök politikájával – közölte a független Levada Center közvélemény-kutató szervezet. Ez hat százalékpontos csökkenés a korábbi, a háború kezdete óta stagnáló 83 százalékhoz képest – írja a The Moscow Times. 

Putyin támogatottsága 2018 óta nem volt ilyen alacsony, amikor megemelte az orosz munkavállalók nyugdíjkorhatárát, országos tiltakozásokat eredményezve. 

Ezen a héten több ezren tüntettek Oroszország utcáin, hogy tiltakozzanak a részleges mozgósítás ellen, amely legalább 300 ezer tartalékos behívását jelentené. A tüntetések első napjaiban több száz embert tartóztattak le.

Fotó: Armend Nimani

Becslések szerint további 200 ezren menekültek el Oroszországból a részleges toborzás elrendelése óta. A Levada felmérése kisebb visszaesést mért Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök és kormányának elismertségében.

Az augusztusban mért kétharmaddal szemben szeptemberben már csak tízből hat orosz szerint halad jó irányba az országuk. További 27 százalék szerint rossz felé megy, ami 3 százalékkal több, mint az előző hónapban. A Levada 1600 embert kérdezett meg 137 orosz városban, szeptember 22. és 28. között.

 

részleges mozgósítás orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek