Kína három éven belül mérsékelten öregedő társadalommá válhat, amikor a lakosság 20 százaléka 60 évesnél idősebb lesz, míg 2035-től súlyosan öregedőnek lesz nevezhető, amikor 400 millióan, a népesség 30 százaléka lesz túl a 60. életévén – közölte kedden az ország egyik egészségügyi vezetője.

One in seven Chinese worry about elderly care : survey --FILE--Elderly people visit a nursing home in Nanjing city, east China's Jiangsu province, 13 May 2017.A survey by China Youth Daily has found that 87.9 percent of respondents paid attention to elderly care and 69 percent said they felt concerned about looking after elderly parents for various reasons. Of the 1,992 participants aged 18-35, about one third lived in first-tier cities and 47.8 percent in second-tier cities. Residents of bigger cities were more concerned about elderly care, about 73.4 percent, than their counterparts in smaller cities, at 68.9 percent. The top three concerns identified were a lack of time or energy to look after elderly parents (65.3 percent), the gap between income and savings (59 percent), and whether parents who lived alone could get timely emergency aid (53.6 percent). Participants in the survey were also worried about a shortage of medical resources (39.4 percent) and the quality of medical services at a community level. (Photo by Wang feng / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Wang Feng / AFP

Vang Hajdong, aki az ország egészségügyi bizottságának az öregedéssel foglalkozó részlegét vezeti, elmondta, hogy Kína problémáit a nagy létszámú népesség és az öregek számának gyors emelkedése jellemzi – írja a Global Times.

Ugyanakkor a helyzet országosan nem egységes, így 

az időskorúak száma a vidéki területeken magasabb, így ott a probléma is nagyobb ezzel kapcsolatban.

A 2020-ban összegyűjtött adatok szerint 10 tartományi szintű régióban már most is 20 százalék fölött van a 60 évesnél öregebbek aránya, főként az ország északkeleti és délnyugati részén.

Vang kifejtette, hogy az öregedő népesség kezelése egyre nagyobb nyomást helyez a társadalomra. Hozzátette, az idősek száma, aránya és az időskorú eltartottak aránya 2050-ben tetőzhet, ami kihívás elé állíthatja a közszolgáltatásokat és a társadalombiztosítást. A szakember elmondta, hogy Kína nemzeti stratégiát dolgoz ki a helyzetre.

A társadalmi rendszerekről szólva elmondta, hogy tavaly 1,03 milliárdan vettek részt a nyugdíjrendszerben, míg az egészségbiztosítás 1,36 milliárd embert fed le az 1,4 milliárdból. 

A hosszú távú ápolási rendszerek, amellyel 49 városban kísérleteznek, 145 millió embert érintenek.

360 ezer otthonban mintegy 8 millió ágy volt elérhető az idei első negyedévben és több mint 1,75 millió a különböző egészségügyi központokban. Több mint 40 ezer oktatási központot is létrehoznak az idősek számára, aki jó néhány turistahelyszínt és kulturális intézményt ingyen vagy kedvezményes áron látogathatnak, hogy ezzel is bátorítsák őket a rekreációs tevékenységekre.

Az öregedési problémákat a születések számának mérséklődése is növeli, egyes becslések szerint ugyanis az idei év lehet az első, amikor Kína népessége csökken. Noha véget vetettek a korábbi időszak egykepolitikájának, a születésszám felpörgetése nem egyszerű feladat. Könnyen lehet, hogy az ország demográfiai folyamatai az olyan közeli ázsiai országokét idézik majd, mint Japán vagy Dél-Korea.