A kezdetét követően vetetett fel javaslatokat szerdai közleményében Hortobágyi Ákos digitális stratéga, a Biztonságos Digitális Társadalomért Egyesület alapítója, a kAPPcsolat edukációs program megalkotója. A szakember szerint üdvözlendő, hogy a kérdőívet idén is ki lehet online tölteni, ám a háztartásonként csupán egyetlen kitöltési kódot kapunk. Ezt orvosolhatja a digitális személyazonosság megalkotása.

3d,Illustration.,Fingerprint,Integrated,In,A,Printed,Circuit,,Releasing,Binary, 3D illustration. Fingerprint integrated in a printed circuit, releasing binary codes. 3D illustration. Fingerprint integrated in a printed circuit, releasing binary codes., digitális személyazonosítás, szeélyazonosítás,
Fotó: Shutterstock

Ennek alapfeltételei Hortobágyi szerint az oktatás és az elektronikus közszolgáltatásokba vetett bizalom erősítése. Mint arra a közleményben felhívja a figyelmet, bár Magyarország jól áll az internethozzáférés terén, a munkaerőhiány az információs és kommunikációs technológiák területén kritikus. Ennek oka szerinte az, hogy a magyar gyerekek már az általános iskolában lemaradnak a digitális kompetenciáknak megágyazó matematikai és természettudományi ismeretek területén.

Hortobágyi szerint a nemrégiben megalakult Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) ki is tűzte a digitális állampolgárság 2026-ig történő bevezetését, vagyis az iránnyal nincs gond. A közszolgáltatások online használata is sokat erősödött a koronavírus-járvány alatt, ám még mindig van hova fejlődni.

A népszámlálás online kitöltésére akkor is van lehetőség, ha nem kaptuk meg a kitöltéshez szükséges kódot, ekkor ügyfélkapus azonosítás segítségével kérhetünk újat. Hétfő estig 570 ezer címről több mint 1,3 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. A népszámlálásban mintegy 5 millió cím érintett, vagyis csupán három nap alatt a címek több mint 11 százalékáról beérkeztek a válaszok. Csaknem az összes magyarországi településről küldtek már kérdőívet, az érintett települések aránya eléri a 99 százalékot.