Jair Bolsonaro brazil elnök vasárnap korai előnyre tett szert Luiz Inácio Lula da Silva volt elnökkel szemben egy feszült hangulatú kampány után zajló második fordulós választáson – közölte a Reuters. Lula baloldali Munkáspártja azzal vádolja ellenfelét, hogy a rendőrség egyes régiókban megnehezítette a szavazást.

São,Paulosão,Paulobrasil,-,10,,16,,2022:,Former,President,Luís
Fotó: Isaac Fontana

Az első szavazatszámlálás szerint Bolsonaro a szavazatok 51,5 százalékát szerezte meg, míg Lula 48,5 százalékát, a szavazógépek 20,8 százalékának összeszámolása után. A Reuters megjegyzi, hogy a Munkáspárt általában erősebb azokban a régiókban, ahol lassabban jelentik az eredményeket.

Frissítés:

23.08 A szavazatok 80,9 százalékának megszámlálásakor Lula azok 50,3 százalékát szerezte meg, míg Bolsonaro 49,7 százalékát, bár a Bolsonaro fellegvárának számító Sao Paulo államban még jelentős számú szavazatot kell megszámolni.

23.03 A szavazatok 60,76 százalékát összeszámolva Lula 50,01 százalékot szerez, megelőzve Bolsonarót, aki a szavazatok 49,99 százalékát szerezte meg írja a Reuters.

 

Lula nyerte az első fordulót, de Bolsonaro nem sokkal maradt le

Az előzetesen vártnál jóval szorosabb az elnökválasztás Brazíliában. A baloldali jelölt vezet, de a jelenlegi államfő csak egy hajszállal maradt le. Október 30-án jöhet a második forduló.