Közélet

Az ukránok újraindítanák a zaporizzsjai atomerőművet

Az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat szeptember 11-én állította le a zaporizzsjai atomerőmű hat reaktora közül az utolsót, miután az orosz katonai tevékenység miatt megszűnt az atomerőmű külső áramellátása, ezáltal magában hordozva a leolvadás veszélyét. Az Energoatom akár már szerdán döntést hozhat a reaktorok újraindításáról.

Ukrajna fontolóra veszi Európa legnagyobb atomerőművének újraindítását – közölte kedden a Zaporizzsjai erőművet üzemeltető vállalat elnöke.

Az Energoatom a tél közeledte miatt napokon belül két reaktort is újraindíthat a biztonsági berendezések védelme érdekében 

– jelentette be az Energoatom elnöke, Petro Kotin. 

Alacsony hőmérséklet esetén a biztonsági berendezések megrongálódnak, tehát az atomerőmű megfelelő működése fűtést igényel, amelyet a működő reaktor biztosít

– magyarázta a vállalat elnöke. Az erőmű utolsó működő reaktorát a múlt hónapban úgynevezett hideg leállásba helyezték, csökkentve azáltal a veszélyes leolvadás esélyét. 

Továbbra is fennáll azonban a leolvadás kockázata nukleáris fűtőelemek miatt – magyarázta Kotin. A reaktorok vagy a biztonsági- és hűtőberendezések szándékos megrongálása, illetve e rendszerek meghibásodása a hideg hőmérséklet miatt katasztrófát eredményezhetnek. Hozzáfűzte, hogy maradványhő esetén folyamatosan biztosítani kell a hűtőközeget a fűtőelemeknek, mivel a hűtés leállásakor olvadás következik be. Az erőmű a város egyetlen hőforrása – tette hozzá.

Jelenleg az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll az erőmű és a környező terület, beleértve a közeli Enerhodar városát is, miközben továbbra is több ezer ukrán munkás tartja karban a létesítményt – írja a Wlox. Kotin hozzátette, hogy jelenleg minden kockázatot mérlegelnek. A kényszerű leálláskor az ukrán tisztviselők figyelmeztettek, hogy az csak átmeneti intézkedés, és mint ilyen, megbízhatatlan. 

Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukraine, Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukra, ZAPORIZHZIA, UKRAINE - SEPTEMBER 11: A view of Zaporizhzhia Nuclear Power Plant after operations have been completely halted on September 11, 2022, in Zaporizhzia, Ukraine. Ukraine on Sunday said operations at Europe’s largest nuclear power plant have been completely halted. The last of the Zaporizhzhia plant’s six reactors was disconnected from the power grid early at 3.41 a.m. (0041GMT), according to a statement by Energoatom, Ukraine’s atomic power operator. ”śPreparations are underway for its cooling and transfer to a cold state,”? the agency said. Under Russian control since March, the plant in southeastern Ukraine was disconnected from the country’s power grid last Monday, amid growing concerns of a nuclear disaster as Moscow and Kyiv accuse each other of attacks on the nuclear facility. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az erőmű azon régiók egyikében fekszik, amelyet Oroszország illegálisan a saját területének tekint. Az erőmű vezérigazgatóját, Ihor Muraszovot pénteken rabolták el, órákkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a területek elcsatolásáról szóló nyilatkozatot. 

Muraszovot kiszabadulása előtt arra kényszerítették, hogy hamis vallomásokat tegyen a kamerák előtt.

Azt kellett állítania, hogy a Zaporizzsjai Atomerőművet ért összes lövést az ukrán erők követték el, és ukrán kémnek kellett beállítania magát, aki kapcsolatban áll az ukrán különleges erőkkel. Muraszovot végül szabadon engedték, azonban 15 kilométert kellett gyalogolnia, hogy eljusson az ukránok által ellenőrzött területekre – fűzte hozzá Kotin. 

Muraszov jelenleg családjával Ukrajna által ellenőrzött területen tartózkodik, és nem folytatja munkáját a ZNPP-nél – jelentette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA). Hozzátették, hogy egyelőre nem tudni, ki fogja betölteni a tisztségét. Az IAEA igazgatója, Rafael Mariano Grossi a héten Kijevbe, majd Moszkvába utazik, hogy a zaporizzsjai erőmű körüli „nukleáris biztonsági és védelmi övezetről” szóló megállapodást érjen el. Az orosz erők márciusban foglalták el a világ egyik legnagyobb atomerőművét.  Mindkét fél egymást okolja a lövésekért, amelyek megrongálták az erőművet a hálózathoz csatlakoztató elektromos vezetékeket.

Kotin kedden az atomerőmű körüli demilitarizált övezet létrehozásáról szóló felhívást tett közzé, ahol jelenleg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség két szakértője tartózkodik.


 

 

Enerhodar város Zaporizzsja atomerőmű orosz-ukrán háború Energoatom
Kapcsolódó cikkek