Közélet

Hirtelen lemondott a román honvédelmi miniszter, nem tud együttműködni az elnökkel

Lemondott a román honvédelmi tárca vezetője, nem sokkal azután, hogy béketárgyalásokat sürgetett Ukrajnában, és emiatt nyilvános összeütközésbe került Iohannis államfővel.

Románia honvédelmi minisztere, Vasile Dincu hétfőn bejelentette lemondását, döntését azzal indokolva, hogy nem tud együttműködni Klaus Iohannis államfővel. A lemondásra két héttel azután került sor, hogy kijelentette, „az ukrajnai háború folytatódni fog”, és „az egyetlen esély a békére az Oroszországgal folytatott tárgyalások” – írja a HotNews.ro. 

"A világ országai, a az Egyesült Államok tárgyaljanak Ukrajna biztonsági garanciáiról és a békéről Oroszországgal. Ukrajna egyedül nem fog tudni tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, nem vállalhatja (…) a területek elvesztését, végső soron igazságtalan területvesztést. Túl nagy vereség lenne a politika számára” – mondta Dîncu egy televíziós adásban. Azt is kijelentette, hogy "Oroszországnak megvannak a forrásai a háború meghosszabbításához, és hogy "ideális esetben tárgyalási helyzetet érne el, még ha egy befagyott konfliktushoz is eljutna, a tárgyalás még mindig többet hozna, mint ami most történik, hiszen emberek halnak meg”.

A sokak által kritizált nyilatkozatot Klaus Iohannis úgy értékelte, hogy „valószínűleg néhány méltóságunknak gyakrabban kell olvasnia a sajtót, hogy megismerje az álláspontokat”.

Minister of Defense in Romania
Fotó: Christophe Gateau / DPA Picture-Alliance via AFP

A védelmi miniszter szokatlan módon a Facebookon is közzétette lemondó nyilatkozatát, ez a következőket tartalmazza:

  • Alulírott Vasile Dincu, Románia kormányának tagja, a védelmi tárca vezetője, kérem, vegye tudomásul, hogy lemondok erről a tisztségről.
  • Lépésemet azzal indokolom, hogy nem lehetséges az együttműködés Románia elnökével, a hadsereg főparancsnokával. Szükségesnek tartom elhagyni ezt a pozíciót annak érdekében, hogy semmilyen módon ne sértsem a teljes irányítási lánc mentén gördülékenységet igénylő döntéshozatali folyamatokat, programokat, és ne akadályozzam a minisztérium optimális működéséhez feltétlenül szükséges projektek sorát…
  • Miniszterelnök úr, köszönöm az őszinte együttműködést és nyitottságot, amelyet a közös kormányzati tevékenység során tanúsított, és teljes támogatásomról biztosítom a minisztérium és a román hadsereg valamennyi projektje és programja iránt…

 

román védelmi miniszter orosz ukrán háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek