Akárcsak a mozivásznon: drasztikusan megcsappant a Jedi lovagok száma Nagy-Britanniában, pontosabban Angliában és Walesben, itt tartottak ugyanis népszámlálást nemrég, amelynek adatait most közölték.

Star Wars special day
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Míg 2001-ben 390 ezren, 2011-ben pedig 176 ezren kiáltották ki magukat a Csillagok háborúja filmekből ismert rend földi követőinek, a legfrissebb népszámlálási adatok szerint számuk mára már az 1600-at sem éri el. Ezzel attól is elestek a brit Jedik, hogy hivatalos vallásnak számítsanak. 

Ehhez ugyanis legalább tízezer ember kell, így a rend tagjai immár a „nem vallásos” kategóriába esnek. 

A csökkenésnek ahhoz is lehet köze, hogy míg a 2000-es évek elején csúcson volt a filmek körüli lelkesedés, addig a Disney színre lépése és az egyre gyengébb epizódok után ez már jelentősen alábbhagyott. Nem csoda, hogy a hírek szerint megválna a stúdió a Lucasfilm elnökétől, Kathleen Kennedytől

A másik fontos megállapítása, hogy Anglia és Wales lakossága körében először esett 50 százalék alá a magukat kereszténynek vallók száma és Londonban a lakosság kétharmada már valamilyen kisebbséghez tartozik – írja a Bloomberg.