Őrizetbe vette az iráni biztonsági szolgálat Voria Ghafouri labdarúgót, az ország egyik legismertebb sportolóját, miután a gyanú szerint államellenes propagandát terjesztett és feltett szándéka volt, hogy „aláássa a világbajnokságon szereplő válogatott tekintélyét”.

Fotó: AFP

A 28 szoros válogatott Ghafouri bűne állítólag az volt, hogy nyíltan kiállt a kurd emberek mellett és felszólította a hatóságokat, hogy ne öljék halomra a kurdokat. Mint ismert: Iránban hónapok óta tartanak tüntetések, miután őrizetbe vételekor életét vesztette Mahsa Amini kurd fiatal lány, akit azért tartóztattak le, mert nem megfelelően viselte a hidzsábot. A demonstrálók ellen irtózatos brutalitással lépett fel a rezsim, már több száz halottja van a tiltakozásoknak. 

Az iráni vezetést egyre többen szólítják fel az ország lakói közül is, hogy hagyjon fel a vérengzéssel. Az egyik emlékezetes pillanata volt a tiltakozásnak, amikor a katari világbajnokságon szereplő válogatott tagjai első mérkőzésükön, Anglia ellen nem énekelték hazájuk himnuszát

A Guardian című lap cikke szerint a focistát jelenlegi csapata, a Foolad Khuzestan edzéséről vitték el. A hatóságok szerint hamis információkat terjesztett a rezsimről és „el akarta pusztítani” a nemzeti válogatottat. Sőt, a kormány több tagja odáig ment, hogy kurd szeparatistának titulálta a labdarúgót. 

Ghafouri egyébként 2018-ban még tagja volt a vébén szereplő válogatottnak, ám ezúttal meglepetésre kimaradt a csapatból. Sokan már akkor is arra gondoltak, hogy nyíltan vállalt kormánykritikus megjegyzései miatt dobták ki a nemzeti tizenegyből. Sőt, a nyáron valószínűleg szintén ezen okokból bontott vele szerződést az Esteghlal nevű együttes, amelyet bajnoki címhez segített. 

Nyilvánosan vette le fátylát, ezért letartóztatták az egyik legismertebb színésznőt

Az egyik legismertebb színésznőt is letartóztatták Iránban vasárnap, miután nyilvánosan levette iszlám fátylát. A hatóságok közlése szerint összesen nyolc szórakoztatóipari, politikai és sportszemélyiséget vettek őrizetbe hasonló okból a hét végén.