Kínai robotok pornó tartalmakkal árasztották el a Twittert, hogy megállítsák a Kínában zajló tüntetésekről szóló hírek terjedését – számolt be a New York Post.

Finger on lips - silent gesture, Finger on lips - silent gesture, china, porn, reklámok, tüntetés, covid, coronavírus
Fotó: Getty Images

Kínában felerősödtek a tiltakozások a kormány szigorú Covid-intézkedései ellen, és egyesek nyilvánosan a kommunista párt vezetői ellen fejezték ki haragjukat. Éves mélypontjára esett a fekete arany ára, miután a nagyvárosban zavargások törtek ki, vidéken pedig elkezdődött a termés megsemmisítése – eladni úgysem tudják a zöldségeket a gazdák. 

Ha valaki olyan nagy városokra akar rákeresni, ahol tömegdemonstrációk voltak a koronavírus-járvány miatt, akkor

leginkább pornó, illetve szerencsejáték hirdetések jelentek meg, amelyek elfedték az eredeti kereséseket.

Alex Stamos matematikus szerint ezek az úgynevezett spam-tweetek, amelyek száma jelentősen megnőtt a demonstrációk alatt. A Stanford Egyetem munkatársa, Mengyu Dong megosztott néhány kétes escort-hirdetésről készült képeket, amelyek megnehezítik a kínai felhasználók számára a tömegtüntetésekkel kapcsolatos információk elérését. Egy évekkel korábban indított fiókról például kiderült, hogy az elmúlt 15 órában több mint kétezer szöveget tett közzé, vagyis látványosan aktiválódott az utcai megmozdulásokkal egy időben.  

Sajnos, ha egy kínai személy úgy dönt, hogy felkeresi a Twittert, hogy megtudja, mi történt tegnap este Kínában, ezek a (nem biztonságos munkavégzésre alkalmas) nsfw-bejegyzések, amelyeket a robotok osztanak meg, valószínűleg elsőként jelennek meg a keresési eredmények között

– írta Mengyu Dong a New York Post cikke szerint.