Közélet

A Fehér Ház szerint Biden nem mondott igazat

Bár az amerikai elnök azt nyilatkozta, bizonyos feltételekkel hajlandó leülni tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, másnap a Fehér Ház ezt cáfolta.

Joe Biden amerikai elnöknek nincs szándékában tárgyalni Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai háború befejezéséről – közölte a Fehér Ház szóvivője. John Kirby szavai azért jelentenek meglepetést, mert egy nappal korábban még maga Biden nyilatkozta azt Emmanuel Macron francia elnökkel tartott sajtótájékoztatóján, hogy készen áll beszélni Putyinnal, ha az oroszok hajlandók befejezni a háborút és kivonulni Ukrajna területéről.

United States, South Korea and Japan meeting in Cambodia
Fotó: Pool For Yomiuri

Bár Biden szavait a politikai elemzők óvatos nyitásnak hitték, a Fehér Ház legfrissebb kommunikációjából ítélve erről szó sincs.

A két nagyhatalom vezetője nem tárgyalt azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ám a médiában üzentek egymásnak, Biden például háborús bűnösnek nevezte Putyint.

A Macronnal tartott sajtótájékoztató után egyébként megszólaltak az oroszok is. Megnehezíti a tárgyalási alap keresését az a körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz hadsereg kivonását nevezte meg a Moszkvával Ukrajnáról folytatandó tárgyalások feltételeként – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Hozzátette, Putyin nyitott arra, hogy elkezdődjenek a kapcsolatfelvételek és a tárgyalások a konfliktus lezárására. A szóvivő szerint Oroszország a békés, diplomáciai eszközökkel összehozott megállapodást preferálná, de ez csakis érdekei figyelembevételével elképzelhető.

 

 

 

Joe Biden orosz-ukrán háború Fehér Ház Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek