Közélet

A második világháború borzalmaihoz hasonlította az ukránok szenvedését a pápa

Ferenc pápa számos alkalommal felajánlotta, hogy a Vatikán közvetítő szerepet vállal a háborúzó felek között, de oroszellenes kijelentései miatt ennek egyre kisebb a realitása.

A második világháború borzalmaihoz hasonlította az ukránok Oroszország indította háború miatti szenvedéseit szerdai audienciáján a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa a Vatikánban jelen lévő lengyel zarándokokhoz szólva felidézte a náci Németország második világháborús Reinhard-hadműveletét: ez a titkos hadművelet zsidók megsemmisítését célozta Lengyelország azon elfoglalt területén, amelynek egy része ma már Ukrajnához tartozik.

A pápa a hadműveletre utalva azt mondta, ennek a borzalmas eseménynek még az emléke is felkeltheti az emberek békevágyát, és cselekvésre ösztönzi őket, majd a leírt szövegétől eltérve hozzátette: 

a történelem ismétli önmagát, hiszen látjuk, mi történik ma Ukrajnában.

Pope Francis General Weekly Audience
Ferenc pápa egy zászlót mutat fel a Vatikánban 2022. április 6-án, amelyet elmondása szerint az ukrajnai Bucsából hoztak neki.
 Fotó: Massimo Valicchia /NurPhoto via AFP

A háború februári kezdete óta Ferenc pápa egyre erőteljesebben ítéli el az Ukrajnát ért átfogó orosz támadást: novemberben azt mondta, mártíromságot szenvednek az ukránok, és a mostani helyzetet az 1930-as években hozott sztálini döntés miatt kialakult ukrán éhínséghez hasonlította. 

Ferenc pápa azt is számos alkalommal felajánlotta, hogy a Vatikán közvetítő szerepet vállal a háborúzó felek között, de oroszellenes kijelentései miatt ennek egyre kisebb a realitása.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov érthetetlennek és nem keresztényinek nevezte Ferenc pápa szavait. Oroszország különleges katonai hadműveletnek nevezi az Ukrajna ellen indított támadását, melynek szóhasználatuk szerinti célja az ország „náciktól való mentesítése” és a „veszélyes nacionalistáktól való megtisztítása”. Ukrajna és szövetségesei viszont azzal vádolják Moszkvát, hogy egy ki nem provokált háborúban akar területeket szerezni Nyugat-barát szomszédjától.


 

Ferenc pápa orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek