Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn, azt követően dönt arról, hogy részt vesz-e a másnapi tiranai csúcson, amelyet az és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak, miután találkozott Miroslav Lajcákkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával – jelentette be a szerb miniszterelnök. 

Serbian President Aleksandar Vucic BELGRADE, SERBIA - NOVEMBER 05: Serbian President Aleksandar Vucic convenes the government due to the recent developments regarding license plates with Kosovo in Belgrade, Serbia on November 05, 2022. Milos Miskov / Anadolu Agency (Photo by Milos Miskov / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Milos Miskov / AFP

Ana Brnabic miniszterelnök közölte: véleménye szerint az államfőnek részt kellene vennie az EU–Nyugat-Balkán-csúcson, hiszen senki másnak nincs akkora hitele, mint neki, és senki sem tud úgy szembenézni a képmutatással, mint ő. 

A szerb államfő a múlt csütörtökön terrorista söpredéknek nevezte Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, és közölte, nem hajlandó elmenni az EU–Nyugat-Balkán-csúcsra, 

mert Koszovó vezetői is ott lesznek, és szóba kerül majd Koszovó uniós vízumliberalizációjának és csatlakozási kérelmének benyújtása is. Mint mondta: 

a koszovói kormány olyan döntéseket hozott, amelyek Szerbia számára nem elfogadhatók, legutóbb például egy nem Belgrád-párti szerb politikust nevezett ki kisebbségi miniszternek. 

Korábban a szerb elnök határozottan kijelentette, hogy nem vesz részt a heti tiranai csúcson. Edi Rama albán miniszterelnök vasárnap az RTSH tiranai televízióban viszont már kész tényként jelentette be, hogy Aleksandar Vucic részt vesz a találkozón. Mint mondta, a szerb elnöknek nincs más választása, mint részt venni az EU–Nyugat-Balkán-csúcson, minden más döntés katasztrofális lenne Szerbiára és Vucicra nézve is. 

A koszovói kormány munkájában a Belgrádhoz hű Szerb Lista politikusai vettek részt, ám ők november elején a két entitás közötti rendszámtáblavita miatt lemondtak, és elhagyták az intézményeket. Nenad Rasic, a Haladó Demokrata Párt (PDP) politikusa nem került be a parlamentbe a legutóbbi választáson, és nem ért egyet azzal, hogy a koszovói szerbeknek minden lépésüket össze kellene hangolniuk a belgrádi döntésekkel.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Az 1,81 milliós országban mintegy százezer szerb él, az ország északi részén körülbelül ötvenezer főre tehető nagyobb tömböt képeznek.