Közélet

Az olajárplafon bejelentése után Oroszország ismét rakétákkal lövi Ukrajnát

Ukrajna-szerte szólnak a légi riadót jelző szirénák, miután Oroszország újabb rakétatámadásokkal sújtja az országot. Az intenzív bombázás azután kezdődött, hogy az Európai Unió megegyezett az orosz olaj 60 dolláros felső határáról.

Ukrajna közölte, hogy Oroszország újabb rakétatámadásokat indított hétfőn az ország ellen. A bombázás azután kezdődött újra, hogy az Európai Uniónak sikerült megállapodnia az orosz olajra kivetett árplafonról. Az uniós tagállamok megegyeztek abban, hogy nem fizetnek 60 dollárnál többet egy hordó orosz tengeri olajért.

Russian rocket attack on Kharkiv Region
Fotó: NurPhoto via AFP

Az ukrán illetékesek arra kérik a lakosságot, hogy húzódjanak a menedékhelyekre, ameddig tart a bombázás.

Egyelőre hidegen hagyja Moszkvát az olajárplafon

Nem befolyásolja Moszkva lehetőségeit a háború alatt az ársapka, az orosz gazdaság képes ellátni a hadsereget mindennel, amire annak szüksége van.

A rakéták folyamatosan érkeznek

– mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője. Károkról vagy áldozatokról egyelőre nincs hír – írja a Reuters.

Az oroszok az elmúlt hetekben többször is célba vették az ukrán energetikai infrastruktúra létesítményeit. Szakértők szerint Moszkva ezzel kompenzálhatja a csatatereken elszenvedett vereségeket. A támadások után Ukrajna nagy részében bizonytalanná vált az energiaellátás.

Oroszország azt állítja, hogy rakétacsapásainak célja az ukrán hadsereg megtörése. Ezzel szemben Ukrajna azt mondja, hogy a bombázások egyértelműen a civil lakosságot célozzák. Ha Oroszország valóban szándékosan támadja a civileket, azzal kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

Hétfőn életbe lépett az árplafon az orosz tengeri olajra . A G7-országok, az és Ausztrália pénteken állapodtak meg róla, hogy az egyezmény aláíróiként nem fognak 60 dollárnál többet fizetni az orosz olaj hordójáért. Emellett abban is egyetértettek, hogy 

az aláíró országok csak akkor engedélyezik az orosz olaj szállítását a tartályhajóikon harmadik országokba, ha az importőr 60 dollárnál nem fizetett többet az olajért.

Moszkva kijelentette, hogy nem fogják tartani magukat az olajárplafonhoz, amiről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott, hogy a 60 dollár túl magas ár az orosz energiahordozóért.

 

olajárplafon bombázás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek