Németország mintegy 10 milliárd eurót különített el 35 F-35A Lightning II-es vadászgép beszerzésére, összhangban Olaf Scholz korábbi, a védelmi kiadások növelésére tett kijelentésével.

San Francisco Fleet Week 2022
Fotó: Tayfun Coskun / AFP

A beszerzést abból a hitelből finanszírozott 100 milliárd eurós védelmi alapból valósítanák meg, melynek létrehozását az Ukrajnával szembeni orosz inváziót követően jelentette be Scholz. A gépek 2026 és 2029 között érkeznének meg az országba, és a vásárlás részét képezik a repülőkhöz tartozó levegő-föld rakéták és a kiszolgáló infrastruktúra is a Bloomberg birtokába került német kormányzati dokumentumok szerint.

Az orosz inváziót követően Scholz azt ígérte a Bundestagban, hogy Németország gazdasági kibocsátásának több mint 2 százalékát fogják évente a hadseregre költeni, amit a 100 milliárd eurós különleges alap is támogatni fog.

A hadiipari cégek teljesítményét korlátozó szűk keresztmetszetek és a beszerzési problémák miatt azonban Christine Lambrecht hadügyminiszter a 2 százalékára csökkentette a fegyverkezési kiadások célját, amit a következő öt év alatt átlagosan érne el az ország.

A német hadikiadások elmaradása a által meghatározott 2 százalékos céltól rányomta a bélyegét az amerikai-német kapcsolatokra is, különösen Donald Trump elnöki ciklusának idején.

Megugrottak a Pentagon első számú fegyverszállítójának bevételei

Nőtt a Lockheed Martin Corp., a Pentagon első számú fegyverszállítójának bevétele és profitja a második negyedévben, egyebek között az F-35-ös harci repülőgépei iránti kereslet növekedésének köszönhetően.