Megnyílt szerdán a kanadai Montrealban az ENSZ-nek a biológiai sokszínűségről tartott csúcstalálkozója. A COP15 néven ismert tanácskozáson a tervek szerint nem egészen két hét alatt kell elfogadni egy történelmi jelentőségű megállapodást, amellyel megmenthetők a visszafordíthatatlan pusztulásnak indult fajok és természetes területek.

A több mint 190 ország küldötteinek december 19-ig kell elfogadniuk egy nagyralátó megállapodást, amelynek értelmében 2030-ig véget vetnének a természet és a természeti erőforrások pusztításának, ami elengedhetetlen az emberiség túléléséhez és a globális felmelegedés elleni harchoz.

Az idő sürget: egymillió fajt fenyeget kihalás, a termőföldek egyharmada súlyosan károsodott, és eltűnnek a termékenyek talajok, miközben a szennyezés és az éghajlatváltozás felgyorsítja az óceánok minőségének romlását.

A szervezők mintegy húsz célkitűzésben szeretnének megállapodni, köztük a szárazföld és a tengerek 30 százalékának megóvásában,  a természeti környezet helyreállításában, a rovarirtók csökkentésében, előrelépésben az inváziós, más néven özönfajok elleni harc terén, valamint a fenntartható halászat és mezőgazdaság feltételeinek megteremtésében.

UN Biodiversity Conference - COP15
Küldöttek készülnek az ENSZ Biodiverzitás Konferencia (COP15) nyitó plenáris ülésére a kanadai a montreali Palais des Congresben 2022. december 7-én. Fotó: Andrej Ivanov / AFP

A hivatalos megnyitó előtti napon António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy az emberiség a tömeges kihalás fegyverévé vált, és itt az ideje, hogy véget vessünk a természet elleni háborúnak. 

A főtitkár szerint az ökoszisztémák romlása becslések szerint 2030-ig évente 3000 milliárd dollárt kárt okoz.

Míg novemberben Egyiptomban több mint 110-en vettek részt az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülésén, a COP27 klímakonferencián, Montrealba a kanadai miniszterelnökön kívül egyetlen állam- vagy kormányfőt sem várnak. December 15-től a környezetvédelmi miniszterek feladata lesz, hogy megállapodást érjenek el a tárgyalásokon.