Túl nagy veszteség lenne, ha zárva maradna a Tátra a téli szezonban – mondta Sonia Jelinkova, a Szlovákiai Turisztikai Képviselet vezetője a VG Podcastnak. 

Sokáig bizonytalan volt, hogy a síközpontok nagy része hogyan tudja kezelni az egekbe emelkedő energiaárakat, de a téli szezon kezdetére biztossá vált, hogy kinyitnak a síparadicsomok, köszönhetően az állami támogatásnak. 

ASNA, SLOVAKIA - DECEMBER 2: Ropeway and skiers on hill Chopok in resort Jasna in Low Tatras mountains on December 2, 2017 in JasnaJ
Chopokon már elindult a szezon

Sonia Jelinkova szerint Szlovákiában is meghatározó ágazattá nőtt a turizmus. 

Összességében az idegenforgalom adja a szlovák 2,6 százalékát. 

A szlovák kormány is átlátta, hogy a síszezon sokkal többet jelent a sífelvonókat üzemeltető társaság hasznánál, vagy éppen annak ráfizetéses működésénél. Egész területek munkaerőpiaca, kereskedelme, szolgáltatásainak eredménye múlik azon, hogy például az Alacsony- vagy a Magas-Tátra síparadicsomai várják-e a vendégeket. Hozzátette, az elmúlt három szezont a világjárvány szinte lenullázta, északi szomszédunknál igen szigorú korlátozások voltak érvényben, így az idei télre a vendéglátók „felszívták” magukat.

Snowboarder and people looking on snowy High Tatras mountains from hill Chopok in Low Tatras mountains in Slovakia
Fotó: Shutterstock

Magyarország Szlovákia számára igen meghatározó küldő ország, Sonia Jelinkova szerint a regisztrált, tehát a nem magánszervezésben Szlovákiába utazó magyarok száma idén valószínűsíthetően eléri a 100 ezer főt. Az átlagos tartózkodás hossza pedig két-három éjszaka, így a síközpontokban is a hosszú hétvégi foglalások a legjellemzőbbek. 
 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast