Mindkét fél sokat profitál Magyarország és Szlovákia együttműködéséből, ez a megbízható kapcsolat ráadásul segít a jelenlegi nehéz helyzet kezelésében is – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pozsonyban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető szlovák kollégájával, Rastislav Kácerrel közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Európa ma súlyos kihívásokkal néz szembe, s ilyen helyzetben a jószomszédi, kiszámítható és megbízható kapcsolatok jelentősége felértékelődik.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Szlovákia Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere,

tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom meghaladta a 13 milliárd eurót, és ezzel rekordot döntött, s idén is 43 százalékos növekedést regisztráltak. A kapcsolatok további bővítése érdekében folyamatos a két ország közötti összeköttetések javítása, jövőre három Ipoly-híd, valamint egy közúti és egy kompkapcsolat fog elkészülni, tehát öt újabb helyen lesz határátlépés –  húzta alá.

Fotó: Király Márton

Jóváhagyta az Európai Bizottság a határon átnyúló fejlesztéseket

Az Európai Bizottság elfogadta azt a magyar–szlovák közös programot, amelynek keretében 135 millió euró értékben hajthatók végre határon átnyúló fejlesztések közösségi finanszírozással a jelenlegi hétéves költségvetési ciklusban

– emelte ki a tárcavezető.

A miniszter az energiaellátást is érintette, úgy vélve, hogy nagyon jó stratégiai döntésnek bizonyult a gázvezetékrendszerek és a villamosenergia-hálózatok összekötése.

Elmondta, mára az áram vált az első számú importtermékké Szlovákiából, miután a határkeresztező kapacitás másfélszeresére emelkedett a közelmúltbeli fejlesztések nyomán. Hozzátette, hogy a gázvezetékrendszerek összeköttetésének eredményeként fontos pont jöhet létre az észak–déli tranzitútvonalon, az interkonnektor kapacitását pedig Magyarország kész a jelenlegi évi 1,75 milliárd köbméterről 5,2 milliárd köbméterre növelni Szlovákia irányába.

Kölcsönösen előnyösnek minősítette a szoros együttműködést a nukleáris energia terén is, és kiemelte, hogy mindkét ország kapacitásai növelésén dolgozik az energiabiztonság javítása érdekében.