Hamarosan a következő Európai Parlament választások előtti évbe lépünk, és már folyik a találgatás, ki lehet a német kormánytagból az Európai Bizottság elnökévé avanzsált Ursula von der Leyen utódja. A Politico két jelöltről is tud, akik a portál kérdésére nem tagadták, hogy ringbe szállnának. Egyikük sem német.

President of the European Commission Ursula von der Leyen in Bosnia and Herzegovina
Fotó: Elman Omic / AFP

A Politico írásában egyébként fel sem merül, hogy von der Leyen folytatná, mint az Európai Unió első számú politikusa. 

Kétlem, hogy sok amerikai egyáltalán tudja, kiről van szó – kommentálta szarkasztikusan Ian Bremmer, az Eurasia Group politikai kutatóintézet elnöke a Forbes listáját, amely szerint von der Leyen a világ legnagyobb hatalmú nője Christine Lagarde és Kamala Harris előtt (holott a bizottság elnöke alig egy hónapja látogatott két napra az Egyesült Államokba).

A YouGov rendszeres amerikai felmérése szerint valóban így van, hiszen von der Leyennek a 383. helyre futotta a politikusok amerikai népszerűségi listáján a harmadik negyedévben. A júliusban európai országokban végzett felmérés szerint a megítélése itt is vegyes, például a hazájában, Németországban többen tartják ellenszenvesnek, mint amennyien szeretik, Franciaországban épphogy pozitív a megítélése, miközben Dániában egész népszerű.

Az EP-választásokig még sok idő van hátra, és ebben az időszakban még sok minden történhet, a Politico mindenesetre két lehetséges jelöltet kérdezett meg arról, indulnának-e az elnöki pozícióért, és 

mindketten többet célozgattak, mint tagadtak. Igazából, nem is tagadtak

– írta a portál.

Thierry Breton

Von der Leyen Európai Bizottságának, tagja, a belsőpiaci biztos Thierry Breton a Politico szerint „masszív célzást” tett arra, hogy elvállalná az elnöki posztot.

14th European Space Conference
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

„B terv szerinti biztos vagyok. Nem én voltam az A terv, véletlenül lettem biztos” – válaszolta a kérdésre a Politico éves eseményén, amelyen Európa 28 legbefolyásosabb személyét nevezik meg, és egyébként a lista élére idén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök került. 

Egész életemben a következő lehetséges állásomról 15 perccel korábban informáltak. Megválaszolva a kérdését: megfontolhatok egy új B tervet, ha az B terv

– zárta rövidre a francia politikus. 

Roberta Metsola

Az Európai Parlament elnöke, a posztjára januárban választott máltai Roberta Metsola a Politico főszerkesztője, Jamil Anderlini kérdésére arról beszélt, nagy siker, hogy egy nő az Európai Bizottság elnöke. Közben odaszúrt Bretonnak, megjegyezve, hogy az uniónak el kell kerülnie a protekcionizmus „csúszós útját”, amikor iparági konfliktusokba bocsátkozik az Egyesült Államokkal. 

Metsola megvédte magát a „haverszellem” (cronyism) vádja ellen, amit azzal vont magára, hogy Alessandro Chiocetti elnöki kabinetfőnököt nevezte ki az Európai Parlament legmagasabb közszolgálati posztjára, főtitkárnak. A portál szerint ő sem tagadta, hogy lenne a bizottság elnöke.

Fotó: Frederick Florin / AFP