Közélet

Legalább hatvan repülőgépet veszíthetett Oroszország a háborúban

Az oroszok által végrehajtott légitámadások drasztikusan lecsökkentek az elmúlt időszakban. A háború kezdetén akár 300 légi csapás történt naponta, ez a szám mára lecsökkent tízre. A brit hírszerzés szerint ez főként amiatt van, mert jócskán megcsappant Oroszország harcirepülőgép-állománya.

Az orosz hadsereg több mint 60 merev szárnyú repülőgépet veszíthetett az ukrajnai konfliktusban – közölte a brit védelmi minisztérium hírszerzési információkra hivatkozva.

Russia-Ukraine war LYMAN, UKRAINE - OCTOBER 05: A view of destroyed armored SU-34 fighter jet belonging to Russian forces after Russian forces withdrawn from the city of Lyman in the Donetsk region (Donetsk Oblast), Ukraine on October 05, 202. Russian troops withdrawn from Krasny Port due to threat of siege as Kyiv had said that thousands of Russian soldiers were encircled by Ukrainian forces in the city of Lyman in the Donetsk region. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Iamges

A britek szerint az orosz repülőgépek számának nagymértékű csökkenésére utal, hogy sokkal kevesebb légi küldetést hajtanak végre, mint a háború elején. Jelenleg 

naponta valamivel több, mint tízet, miközben a háború kezdetén még a napi 300-ra is volt példa.

Nem kell kifizetni a megsemmisült vagyontárgyon lévő hitelt Ukrajnában

Az ukrán parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a polgárok háború során megsemmisült ingóságain és ingatlanjain lévő jelzálog- és fogyasztói hitelek eltörléséről rendelkezik. 

Az Independent arról ír, hogy a légitámadások számának drasztikus csökkenése több okra vezethető vissza. Egyrészt az orosz légiflotta megcsappanására, másrészt a menet közben jól felszerelt ukrán légvédelemre. A brit lap megjegyzi, hogy valószínűleg az egyre rosszabb időjárási körülmények is szerepet játszhatnak a légiharc visszaszorulásában.

Az ukrán hadsereg megosztott egy videót egy elszenesedett hangárról, ahol állításuk szerint nagy mennyiségű orosz felszerelés semmisült meg. Azt nem tudni, hogy a felvétel hol készült.

Javulhat az ukrán csapatok helyzete

Az amerikai hírszerzés szerint az orosz–ukrán háború tempója jócskán lelassult. Az amerikaiak úgy vélik,

az ukránok helyzete a következő hónapban sokat javulhat.

Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin katonai tanácsadói vélhetően nem számolnak be minden harctéri kudarcról az elnöknek, aki így egy torzított képet kap a háború menetéről. Haines úgy fogalmazott, most már egyre több információ juthat el Putyinhoz, de még mindig nem elég ahhoz, hogy a hadsereg főparancsnoka megfontolt, logikus döntéseket hozhasson a háborúval kapcsolatban.

 

Ukrajna repülőgép légi csapás
Kapcsolódó cikkek