Belgiumban pénteken négy embert, köztük egy volt európai parlamenti képviselőt vettek őrizetbe az Európai Parlamentben (EP) korrupció miatt – közölte az ország szövetségi ügyészsége. A szerv szerint egy Öböl-menti ország vesztegette meg az érintetteket.

Strasbourg,,France,-,March,20:,Exterior,Of,The,European,Parliament STRASBOURG, FRANCE - MARCH 20: Exterior of the European Parliament in Strasbourg, France on 20 March 2013. All votes of the European Parliament must take place in Strasbourg, France.
Fotó: Horváth Botond / Shutterstock

Bár az ügyészség konkrét országot nem nevezett meg, a Le Soir című belga napilap értesülései szerint katari tisztviselők próbáltak meg egy volt olasz szocialista képviselőt megvesztegetni, aki az EP tagja volt 2004 és 2009 között.

A szövetségi ügyészség közleményében az áll, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy meg nem nevezett Öböl-menti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. Az ügyészség szerint a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal kísérelték meg az uniós parlament magas pozíciót betöltő tagjait lekenyerezni.

A rendőrség pénteken 16 razziát tartott Brüsszelben, 600 ezer euró (250 millió forint) készpénzt, valamint informatikai eszközöket és mobiltelefonokat foglalt le, tartalmukat vizsgáljak.

A készpénzt a volt képviselő brüsszeli lakásában, egy széfbe zárva találták. A Le Soir azt írja, hogy a rendőrség Luca Visentinit, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség elnökét, valamint egy civil szervezet igazgatóját is őrizetbe vette, a hatóságok az EP szocialista frakciójának dolgozó európai parlamenti asszisztensek egyikét is letartóztatták.

Mindegyik gyanúsított olasz állampolgárságú vagy származású.

A napilap szerint a nyilvánosság előtt nagyon aktív szerepet játszanak az emberi jogokat támogató egyesületekben és civil szervezetekben. A volt képviselő a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű nonprofit szervezet elnöke, amely a súlyos emberi jogi sérelmek büntetlensége elleni küzdelmet támogatja. A szervezet brüsszeli irodáját reggel átkutatták a hatóságok. A lap megkeresésére az Európai Parlament sajtószolgálata közölte, hogy a folyamatban lévő jogi eljárásokról nem nyilatkozik, de teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal.