Közélet

Von der Leyen és Zelenszkij is díjat kapott

Az Európai Bizottság elnöke és Ukrajna első embere is elismerésben részesült az 1978-ban alapított Business and Finance Awardson. Volodimir Zelenszkij videóüzenetében az írek támogatását kérte.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Volodimir Zelenszkij, Ukrajna első embere is díjat vehetett át – utóbbi virtuálisan – az 1978-ban alapított Business and Finance Awardson. A dublini eseményen Von der Leyen az nevében köszönte meg a Sutherland Leadership Awardot, míg az ukrán politikust TK Whitaker-díjjal jutalmazták a „közélethez való kiemelkedő hozzájárulásért”.

Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) speaks with the President of the European Commission Ursula von der Leyen after a press conference following their talks in Kyiv on September 15, 2022.
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

„Ha áttekintjük Írország történetét az Európai Unióban, különösen most, amikor háború dúl a kontinensen, akkor reményt adhat nekünk. Reményt a megbékélés és a béke történetére, amit Írország népe írt" – mondta Von der Leyen, aki szerint az EU büszke lehet arra, hogy Írország a család tagja.

Zelenszkij videóüzenetében arról beszélt, az ukránok Írország uniós történetéből meríthetnek erőt és ihletet, és kijelentette, ahogyan az írek hamarosan megünnepelhetik 50 éves EU-tagságukat, úgy Ukrajnának is az az álma, hogy hosszú távon az unió részévé válhasson.

Arra kérem önöket, hogy támogassák Ukrajnát ezen az úton

– mondta a körülbelül ezer üzleti, politikai, társadalmi vezetőnek. Hozzátette, hálás Írországnak a támogatásért a szabadságért és függetlenségért vívott harcukban, és biztos benne, hogy együtt megnyerik ezt a csatát.

Ukrajna ellentmond Von der Leyennek az elesett katonák számát illetően

A háborúban álló felek igyekeznek minimalizálni veszteségeiket, amikor beszélnek róla. Ursula von der Leyent volt nemét hadügyminiszterként feltételezhetően ez a stratégia nem érhette meglepetésként, mégis közölte az ukránok egyik nagyon érzékeny adatát. Az ukrán fél most ezt az információt igyekszik bagatellizálni.

 

Ursula von der Leyen Volodimir Zelenszkij Írország díj
Kapcsolódó cikkek