Antony Blinken üzenetet adta át Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek Moszkvában Számeh Sukri, az egyiptomi diplomácia vezetője. Erről Sukri és Lavrov tett bejelentést kettejük kedden, az orosz fővárosban megtartott sajtóértekezletén.

Fotó: AFP

Oroszország kész meghallgatni minden olyan komoly javaslatot, amelynek célja a jelenlegi helyzet egészének átfogó megoldása

– jelentette ki Lavrov. Szerinte a Sukri által átadott üzenetben ismét csak az áll, hogy Oroszországnak meg kell állnia, Oroszországnak el kell vonulnia, és akkor minden rendben lesz. Lavrov megjegyezte, hogy Blinken üzenete néhány dolgot nem tartalmazott, de a felhívás hiányzó, második részét, a főtitkára, Jens Stoltenberg főtitkár tolmácsolta, aki Szöulban azt hangoztatta, hogy Oroszországnak vereséget kell szenvednie, és a Nyugat nem engedheti, hogy Ukrajna veszítsen, mert akkor a Nyugat veszít, sőt az egész világ veszít.

Lavrov szerint Stoltenberg vette a bátorságot, hogy ne csak az észak-atlanti szövetség tagjai nevében beszéljen, hanem a világ összes többi országa nevében is, tehát egyáltalán nem Ukrajnáról van szó. Úgy vélekedett, hogy Kijev semmilyen önállósággal nem bír, csak végrehajtja az Egyesült Államok és az általa vezetett Nyugat akaratát, amely minden olyan fejleményt igyekszik megakadályozni, amely megkérdőjelezné Washington hegemóniáját a modern világban.

Lavrov szerint fegyverszállításaival a NATO már jó ideje közvetlenül részt vesz egy hibrid háborúban Oroszország ellen, ezért ebben a helyzetben az orosz fegyveres erők minden intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a Nyugat terveinek megvalósulását. Vlagyimir Putyin elnök nyilatkozataira hivatkozva az orosz külügyminiszter azt mondta: soha nem utasította el a párbeszédet Kijevvel, és a Nyugattal ellentétben nem kiélezni akarja a konfliktust, hanem véget vetni neki.