A kormány és a hatóságok határozott fellépését ígérte a miniszterelnöki hivatal, amely az utóbbi napokban Olaszországban és Európa más városaiban elkövetett, anarchista csoportokhoz köthető terrorista akciókra reagált. „Az állam nem egyezkedik azokkal, akik fenyegetik” – olvasható az MTI által idézett közleményben, amely felsorolja az utóbbi két hónapban történt merényleteket és más erőszakos cselekményeket.

Police car in action with blinking light at night in the city. Police car in action with blinking light and siren signal at night in the city. Blurred bokeh background, public lighting lamps.
Fotó: Getty Images

December 2-án felgyújtották az athéni olasz nagykövetség első tanácsosának autóját. A merényletet egy görög, de olasz nevű anarchista csoport vállalta magára, üzenetükben az olaszországi börtönben fogva tartott Alfredo Cospitóra hivatkoztak. A római külügyminisztérium január 28-i bejelentése szerint Barcelonában az olasz főkonzulátus egyik ablakát betörték, a bejárati kaput pedig lefestették. Berlinben a nagykövetség egyik munkatársa járművét felgyújtották, ezután erősítették meg az összes diplomáciai képviselet védelmét. Szintén szombaton egy római rendőrőrs épületénél robbant Molotov-koktél, majd anarchista csoportok csaptak össze a rendőrséggel, ahogyan korában Trento városában.

A Cosa Nostra helyett itt a Ndrangheta: nem a maffia, talán még rosszabb

Elfogták Matteo Messina Denaro maffiafőnököt, és ezt a Cosa Nostra meggyengülésének jeleként ünnepli a nemzetközi média, ám kevesebb szó esik arról, hogy már rég megerősödött egy másik szicíliai bűnözőhálózat, a Ndrangheta. Ez nem a klasszikus maffia, de talán még rosszabb.

Vasárnap a liguriai Il Tirreno napilap igazgatójához érkezett borítékban lövedék:

a mellette lévő, kézzel írt üzenetben az állt, ha Alfredo Cospito meghal, bírók és ügyészek válnak célpontokká. Korábban hasonló fenyegetést kapott Francesco Saluzzo torinói ügyész, aki életfogytiglanit kért Alfredo Cospitóra.

Az 55 éves Cospito, az úgynevezett Informális Anarchista Föderáció (FAI) korábbi vezetője tíz éve van börtönben terrorizmusért: 2012-ben lábon lőtte Roberto Adinolfit, az Ansaldo vállalat atomenergiáért felelős mérnökét, valamint pokolgépet helyezett el egy csendőrkaszárnyánál. Tavaly tavasszal szigorították a börtönkörülményeit, magánzárkába helyezték, ez ellen október óta éhségsztrájkkal tiltakozik. Ügyvédje szerint egészségi állapota vészesen leromlott.