Az Egyesült Államok megerősítette, hogy egy volt amerikai katona, egy elit kommandós egység tagja, aki „2019-ben disszidált”, meghalt a héten Ukrajnában – jelentette az amerikai haditengerészet.

Military mobility continues on the Donbass frontline in Ukraine
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az amerikai haditengerészet megerősítheti, hogy egy volt tengerészgyalogos meghalt Dnyipróban január 18-án

– mondta az egyik szóvivő az AP tudósítása szerint, hozzátéve, hogy nem tud hozzáfűzni semmit „arról, hogy ez az egykori katona miért volt Ukrajnában”.

A katona, Daniel Whitney Swift az Egyesült Államok haditengerészetéhez tartozó tekintélyes Navy Seals elit egységhez tartozott.

Az amerikai haditengerészet nem árulja el, hogy az egykori elit katona, aki 2019. március 11-én dezertált az amerikai hadseregtől, hogyan került Ukrajnában harcba. Daniel Swift 2005-ben lépett be az Egyesült Államok haditengerészetébe, és 2006-ban fejezte be a haditengerészet SEAL-képzését a haditengerészet által vezetett aktája szerint. Katonai szolgálata alatt kitüntetésben és kitüntetésben részesült az iraki és afganisztáni küldetésekért. Az aktájában a szolgáltatás megmagyarázhatatlan megszakadása látható 2014 elejétől 2015 végéig. 

A külügyminisztérium nyilatkozatai és az egyes családoktól származó jelentések szerint legalább öt másik amerikai halt meg eddig az ukrajnai harcokban.

Az Egyesült Államok kormánya eltanácsolta az amerikaiakat attól, hogy Ukrajnáért harcoljanak, jelezve, hogy az orosz erők elfoghatják és túszul ejthetik őket. Legalább 6000 ember kereste meg Ukrajna washingtoni nagykövetségét a háború nyitó heteiben, hogy információt kérjenek arról, hogyan lehet önkénteskedni Ukrajna oldalán.

Ukrajna katonai attaséja szerint a potenciális önkéntesek felét gyorsan elutasították katonai tapasztalat hiánya, büntetett előélet vagy egyéb módon alkalmatlan szolgálat miatt.

Ismeretlen számú amerikai csatlakozott a Kijevet támogató külföldi harcosok egységeihez, köztük volt katonai tagok is. Mások segélyszervezeteknél és emberi jogi szervezeteknél önkénteskednek. A Biden-adminisztráció egyértelművé tette, hogy egyetlen amerikai katona sem áll harcban Ukrajnában, bár néhányan a kijevi nagykövetséghez vannak rendelve, beleértve a biztonsági és a védelmi attasé irodáját is.