Közélet

Németország egyelőre nem küld Leopard 2 tankokat Ukrajnának

Németország még mindig Ukrajna egyik legnagyobb támogatója az Oroszország ellen vívott háborúban, de ennek ellenére nem fog Leopard 2 harckocsikat Kijev rendelkezésére bocsátani. A német gyártmányú tankokat kizárólag akkor küldheti bárki Ukrajnába, ha arra Németország rábólint, viszont Berlin még halogatja a döntést. Lengyelország már felvetette, hogy a német jóváhagyástól függetlenül útnak indítja saját Leopard 2-es tankjait Ukrajnába.

Az ukránok könyörögnek a nyugati országoknak a Leopard 2-es tankokért, viszont Berlin egyelőre nem adta áldását a harckocsik bevetésére. A Leopardok jelenthetnék a fordulatot a Bahmut környékén vívott harcban, ahol a megmaradt ukrán védők a szovjet időkből maradt T–72 harckocsikkal tartják fel az orosz sereget és a Wagner-zsoldoscsoportot. „Mindegy, hogy Leopard, Abrams vagy Challenger, a lényeg, hogy jöjjön. Szükségünk van ezekre a fegyverekre. Nagyjából 300 tank kellene, és minél gyorsabban” – mondta egy Bahmutnál harcoló ukrán katona a BBC újságírójának.

Leopard,2,Armored,Tank,In,Terrain
Fotó: Shutterstock

Németország és szövetségesei eddig rengeteg fegyvert bocsátottak az ukránok rendelkezésére, de arra odafigyeltek, hogy ne a legütőképesebb eszközökkel töltsék fel a segélycsomagokat. Egyelőre senki nem biztos benne, hogy Ukrajna támogatásában hol húzódik az a határ, amelynek átlépésére válaszul Vlagyimir Putyin orosz elnök elindítja a harcok eszkalációját. Orosz tisztségviselők többször jelezték már, hogy amint Ukrajna olyan fegyvereket kap, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek Oroszországra, beláthatatlan mértékig fajulhat a háború.

A Leopard 2-es harckocsik alkalmasak lennének arra, hogy Ukrajna ne csak védekezzen, hanem támadjon is, ez pedig kiválthatja Putyin haragját az egész világ ellen. Mark Stone amerikai haditudósító erről azt írta, hogy 

Ukrajna támogatása olyan, mint a békafőzés. Lassan kell melegíteni a vizet, mert ha forró vízbe dobják a békát, akkor az kiugrik az üstből.

Ez azt jelenti, hogy a nyugati országoknak fokozatosan kell Ukrajnába küldeniük az ütőképesebb fegyvereiket, mivel egy hirtelen szállítmány hirtelen válaszreakciót válthat ki Moszkvából.

Ukrajna viszont egyre türelmetlenebb. Korábban már írtunk róla, hogy a tél végével egy döntő tavaszi hadjárat indulhat, amel lezárhatja a lassan egy éve húzódó konfliktust. Az ukránoknak nem maradt sok idejük, mivel az emberi erőforrásuk sokkal kisebb, mint Oroszországnak, így minél előbb ki kell űzniük az ellenséget a területükről. Ehhez viszont fejlett fegyverekre van szükségük, amit a szövetségeseik vonakodnak átadni nekik.

A jeget most az Egyesült Államok törheti meg az új, 2,5 milliárd dolláros fegyverszállítmányával. 

Ebben a csomagban rengeteg minden van, így lehetséges, hogy elindítja a fejlettebb fegyverek korszakát az ukrajnai háborúban – írta meg a Sky News.

 

Ukrajna Leopard 2 harckocsi
Kapcsolódó cikkek