Már tizenegynél tart az ukrán vezetésből menesztett politikusok száma, összesen hat kormánytag és öt kormányzó került lapátra rövid idő alatt. A kijevi kormányban keletkezett repedésekről a Világgazdaság is beszámolt. Azóta kiderült, még többen mondtak fel, vagy rúgta ki őket Volodimir Zelenszkij elnök. 

KYIV, UKRAINE - JANUARY 18, 2023 - Prime Minister of Ukraine Denys Shmyhal is pictured during his joint briefing with the Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA) Rafael Grossi at the Government House, Kyiv, capital of Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS.
Denisz Smihal kormányfő kabinetéből többeket is felmentettek. Fotó: Hennadii Minchenko / AFP

Most pedig a Kyiv Independent a teljes névsort közölte. Zelenszkij megvált többek között a helyettes védelmi miniszter Vjacseszlav Sapovalovtól, a szociális tárca helyettes vezetőjétől, Vitalij Muzicsenkótól, a közigazgatási tárca két helyettes vezetőjétől, Ivan Lukerjától és Vjacseszlav Negodától, valamint a vízi közlekedésért felelős minisztérium helyettes vezetőitől, Anatolij Ivankevicstől és Viktor Visinyovtól. 

A testület egyben támogatta Volodimir Zelenszkij államfő rendelettervezetét, amely szerint elbocsátják Valentin Reznicsenko Dnyipropetrovszk megyei, Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei, Olekszij Kuleba Kijev megyei, Dmitro Zsivickij Szumi megyei és Jaroszlav Janusevics Herszon megyei kormányzót. Sapovalovot, aki az ukrán fegyveres erők logisztikájáért volt felelős a védelmi tárcánál, nemrég olyan vádak érték, hogy túl magas áron szerzett be élelmiszereket a hadseregnek. 

A Kiszo.net értesülései szerint lemondott tisztségéről Olekszij Szimonenko főügyészhelyettes is. Az ő döntése hátterében az állhat, hogy tavaly év végén tíz napra a tengerparti Marbellára utazott családjával, amihez egy lembergi vállalkozó felesége nevén lévő Mercedest használt, s a testőrét is igénybe vette. Miután hadi állapot idején történt nyaralása kiderült, felszólították, hogy írja meg a felmondását.

Zelenszkij hétfő esti videóbeszédében már előre jelezte, hogy korrupciós vádak miatt a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain. Ezek közül, mint mondta, néhányat már végre is hajtottak, míg mások hamarosan következnek.