További hat titkosítottként megjelölt dokumentumot találtak Joe Biden elnök otthonában a delaware-i Wilmingtonban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának nyomozói – közölte a Fehér Ház vezetőjének ügyvédje – írja a Reuters.

Fotó: AFP

Ügyvédje, Bob Bauer szerint a titkosított dokumentumok és egyéb anyagok egy része Biden amerikai szenátusban töltött időszakából származik, ahol 1973 és 2009 között Delaware-t képviselte. Más dokumentumok az Obama-adminisztráció alelnökeként betöltött 2009 és 2017 közötti időszakából valók.

Az igazságügyi minisztérium, amely több mint 12 órás házkutatást tartott, több feljegyzést is fellel, amelyeket az ügyvéd szerint Biden alelnökként kézzel írt.

Az elnök hozzáférést biztosított „otthonához, hogy lehetővé tegye az igazságügyi minisztérium számára, hogy az alelnökként töltött idejéből származó lehetséges iratokat és potenciális titkos anyagokat keressen” – mondta Bauer.

Az ügyvéd szerint sem Joe Biden, sem felesége nem volt jelen a házkutatás során. Biden a Delaware állambeli Rehoboth Beachen tartózkodik ezen a hétvégén.

A múlt héten Merrick Garland amerikai igazságügy-miniszter bejelentette, hogy Robert Hur személyében független különleges ügyészt nevezett ki a Joe Biden amerikai elnök által saját irodájában és garázsában tartott titkos iratok ügyében indított vizsgálat lefolytatására. 

Garland a döntést a közérdekkel indokolta, hozzátéve, hogy Hur felhatalmazást kapott annak kivizsgálására is, hogy egy természetes vagy jogi személy megsértette-e a törvényeket. A Fehér Ház mintegy két hete jelentette be, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgál több minősített jelzéssel ellátott dokumentumot, amelyeket Joe Biden elnök még a hivatali idejét megelőzően használt irodájában találtak a Pennsylvania Egyetemen novemberben.

Biden csütörtökön elismerte, hogy egy bizalmas jelzésű iratot találtak wilmingtoni otthona magánkönyvtárában, több másik dokumentumot pedig a garázsában. Az iratok Biden alelnökségének idejéből származnak. Újságírói kérdésre, hogy mégis miként tárolhat ilyen íratokat a garázsában, azt mondta, hogy ugyanúgy, ahogy az autóját.