Antony Blinken amerikai külügyminiszter helyi idő szerint péntek éjjel közzétett nyilatkozatában elítélte a péntek este egy jeruzsálemi zsinagógában történt fegyveres támadást.

Izraeli biztonsági erők Jeruzsálem túlnyomórészt arabok lakta Silwan negyedében, ahol egy támadó két embert megsebesített január 28-án.
 Fotó: AFP

„Az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli a borzasztó terrortámadást” – olvasható a külügyminiszter nyilatkozatában.

Blinken a tervek szerint vasárnap kezdi meg látogatását a  térségben. Joe Biden Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott beszélgetése során megerősítette az Egyesült Államok támogatását az izraeli nép és kormány felé. 

A Fehér Ház közlése szerint Biden a civilizált világra mért támadásnak minősítette a történéseket.

Péntek este heten életüket vesztették és három ember megsebesült, miután egy 21 éves férfi tüzet nyitott egy jeruzsálemi zsinagógánál. A terrorakció elkövetőjét menekülés közben lelőtték. Öt áldozatot a kiérkező mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak, két ember pedig a kórházban vesztette életét.

Az elkövető, mint kiderült, a Gázai övezetet irányító iszlamista terrorszervezethez, a Hamászhoz tartozott. 

Ismét lövöldözés volt Jeruzsálemben

Szombat délben ismét lövöldözés volt Jeruzsálemben; 

legalább ketten megsebesültek, az elkövető egy 13 éves palesztin fiú – közölték a hatóságok.

A támadásban egy 47 éves férfit és 23 éves fiát érte találat. Eszméletüknél voltak, mikor kórházba szállították őket. A mentők tájékoztatása szerint közepesen súlyos és súlyos sebesülést szenvedtek.

A rendőrség lelőtte a támadót, aki a közlések szerint egy 13 éves palesztin származású fiú volt. A rendőrség szóvivője terrortámadásnak nevezte a történteket.