Elképzelhetetlen a káosz a több ezer emberéletet követelő földrengések nyomán. Folyik a harc a romok alatt rekedtekért, összeomlott egy az ókort is túlélő vár, a török határon fekvő észak-szíriai Rajo városka hatalmas börtönéből pedig az AFP jelentése szerint kitörtek a rabok, minden bizonnyal az Iszlám Állam harcosai, és talán a régiót 2011 óta tépő háborúban részt vevő kurd erők tagjai.

Fotó: AFP

A város maga mindössze négyezer lakosú, ehhez képest az itteni börtönben a katonai rendőrség mintegy kétezer rabot tart fogva, akik közül 1300-ról úgy vélik, hogy az Iszlám Állam harcosai.

Miután a szomszédos országokat hétfőn pusztító földrengés sújtotta, a börtön bentlakói fellázadtak, és az AFP helyi forrása szerint legalább húszan a zűrzavart kihasználva meg is szöktek.

Miután lecsapott a földrengés, Rajót is érintette, és a rabok fellázadtak, és ellenőrzésük alá vonták a börtön egyes részeit

– mondta a hírügynökségnek a börtön egyik tisztviselője. Mintegy húsz rab elmenekült, akikről azt gondolják, hogy az Iszlám Állam militánsai.

A földrengés a börtön épületét is megrongálta, falak és ajtók repedtek szét. 

Az ország lázadók ellenőrizte északnyugati részében a Fehér Sisak mentőcsapat becslése szerint legalább 733 ember vesztette életét a földrengésben, és 2100-an megsérültek.

Decemberben az Iszlám Állam egy másik hasonló intézményt is megtámadott Rakkában, korábbi szíriai székhelyén, hogy kiszabadítsa az ottani börtönben őrzött dzsihadistákat. A támadást visszaverték, de a kurdok vezette biztonsági erők tagjai közül hatan meghaltak.