Közélet

Már hatszáz nő lépett be az ukrán rohamgárdába

Az ukrán TSN arról írt, hogy már több mint 10 500-an jelentkeztek az ukrán belügyminisztérium által szervezett úgynevezett rohamgárdába. A jelentkezők között hatszáz nő is van.

Az ukrán belügyminisztérium elkezdte megszervezni az úgynevezett rohamgárdát. Ez a katonai egység önkéntesekből áll, akiket jelentős harci tapasztalatot szerzett tisztek képeznek ki. A belügyminiszter, Ihor Klimenko közölte, hogy már 10 500-an jelentkeztek ehhez az egységhez.

Ukraine soldiers The women soldier during a parade rehearsal in Kiev, dedicated to the Independence Day of Ukraine. Ukraine, Thursday, August 20, 2015 on Monday, August 24, Ukraine celebrates 24th anniversary of Independence. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto) (Photo by Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Danil Shamkin / AFP

A jelentkezők átlagéletkora 33 év, a legidősebb önkéntes 69 éves, de vannak 18–22 év közötti férfiak is – írta az ukrán TCH. A jelentkezők között 600 nő van. Ők az egészségügyi és logisztikai egységeket fogják alkotni, illetve titkosszolgálati feladatokat is ellátnak – mondta a belügyminiszter.

Katonai nyilvántartásba veszik az ukrán nőket

Az ukrán kormány december 30-án fogadta el a törvényt, amely módosítja a hadkötelesek és tartalékosok katonai nyilvántartásba vételéről szóló szabályokat. A jogszabály szerint hadkötelessé válnak azok a nők, akik egészségügyi vagy gyógyszerészeti szakképesítést szereztek.

A Kárpáti Igaz Szó azt írta, hogy a rohamgárda, amit a belügyminisztérium kezdett el szervezni, egy teljesen önkéntes alapú egység. A tagjai önként választhatnak, hogy melyik zászlóaljhoz akarnak kerülni a kiképzést követően. 

A hírek szerint a hírhedt Azov ezredhez is kérhetik magukat a jelentkezők.

Az ukrán lapok azt írják, hogy lehetőség van még belépni a rohamgárdán keresztül többek között a Spartan, a Rubizh, a Chervona Kalina vagy a Kara-Dag zászlóaljhoz is.

 

rohamgárda Ukrajna toborzás
Kapcsolódó cikkek