Közélet

Újabb félmilliárd euró katonai támogatást kap az EU-tól Ukrajna

Az uniós döntés annak a bizonyítéka, hogy az EU továbbra is támogatja Ukrajna önállóságát és területi egységét.

Az Európai Békekeretből származó további 500 millió euró (mintegy 200 milliárd forint) értékű katonai támogatásról állapodott meg Ukrajna számára az Tanácsa, továbbá a testület elfogadta az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) kiképzési erőfeszítéseit támogató új, 45 millió euró (mintegy 18 milliárd forint) összegű támogatási intézkedést is.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
 

A döntéssel az unió Ukrajna önállóságának és területi egységének megőrzését az ország nemzetközileg elismert határain belül és a polgári lakosság védelmét támogatja a tanács szerint. Az Európai Békekeretből ez már a hetedik pénzügyi csomag, így az Ukrajnának nyújtott teljes uniós hozzájárulás már 3,6 milliárd euró – olvasható a tanács közleményében.

Az ukrán fegyveres erőket támogató EUMAM Ukrajna kiképzési tevékenységét támogató intézkedés célja, hogy biztosítsa a szükséges, halált nem okozó felszereléseket és készleteket, valamint a kiképzéshez szükséges szolgáltatásokat.

A tájékoztatás szerint a csomag elfogadása annak bizonyítéka, hogy 

az EU továbbra is határozottan támogatja az ukrán hadsereget az orosz agresszióval szembeni küzdelmében. 

Az Oroszország által legutóbb végrehajtott, az ukrán polgári lakosok és polgári infrastruktúra ellen irányuló, megkülönböztetés nélküli támadások megint csak azt bizonyítják, hogy Moszkva semmilyen mértékben nem tartja tiszteletben az emberi jogokat és a nemzetközi jogot.

Az Európai Unió központi intézményeinek és magas rangú vezetőinek csütörtöki kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén. A bizottsági elnök 15 uniós biztosból álló küldöttséggel, benne Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselővel és Várhelyi Olivér bővítési biztossal érkezett az ukrán fővárosba – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az együttes ülésen úgy vélte, hogy idén már nem lesznek akadályok az Ukrajna teljes jogú uniós tagságáról szóló tárgyalások előtt. Reményét fejezte ki, hogy ez év tavaszán az Európai Bizottság értékelést ad arról, Ukrajna miként hajtja végre azt a hét uniós ajánlást, amelyeket az uniós tagjelölti státusz megszerzésekor kapott.

 

 

támogatás Ukrajna Európai Békekeret Európai Unió Tanácsa
Kapcsolódó cikkek