Közélet

Ukrán pilótákat is képeznek a britek – Zelenszkij megérkezett Londonba

Zelenszkij megérkezett Londonba, az ellenzék és a kormány egyaránt az ukránok mellett.

Megérkezett Londonba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki Rishi Sunak brit miniszterelnök a repülőtéren üdvözölt. A brit kormány az ukrán államfő érkezése előtt közölte, hogy hajlandó ukrán pilóták képzését is biztosítani többek között, de újabb szankciós csomagot is bejelentett Kremlhez köthető cégekkel, többek között egy drónokat és egy másik, helikopteralkatrészeket gyártó vállalkozással szemben.

Fotó: Daniel Leal / AFP

Zelenszkij érkezésekor az Instagramon közzétett bejegyzésében arról írt, hogy köszöni a brit nép támogatását hazája számára. A brit kormány a NATO-szabvány vadászgépek használatát lehetővé tevő képzés mellett az elmúlt hat hónapban kiképzett 10 ezer ukrán katona mellett idén további 20 ezer ember kiképzését tervezi, továbbá nagyobb hatótávolságú eszközöket is felajánl az ukránok részére.

Az ukrán elnök a tervek szerint a brit parlamentben is beszédet mond, várhatóan további fegyvereket kérve, hogy a közelgő tavaszi orosz ellentámadást vissza tudják verni. Alighanem nyitott fülekre találhat, hiszen nemcsak a brit kormány, de a brit ellenzék is támogatja az ukrán nép honvédő háborúját, így például a munkáspárt vezetője, Keith Starmer arról beszélt, hogy 

Putyin minden békéltető lépésre újabb követelésekkel reagált, ezért a háború csak Putyin vereségével érhet véget. 

Minderről az ellenzéki vezető a miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdések alatt beszélt, mely a mostani alkalommal szokatlanul egyetértő hangulatot hozott.

Rishi Sunak brit miniszterelnök válaszában arról beszélt, hogy még idén szeretné látni az ukránok győzelmét. A brit kormányfő azt is megígérte, hogy a végsőkig támogatják az ukránokat.

Az ukrán ügyet a liberális demokraták és a kormányzó konzervatívok is támogatásukról biztosították – olvasható a BBC összefoglalójában.

Rishi Sunak kiemelte az ukrán szuverenitás védelmében tett brit erőfeszítéseket 2014 óta és megerősítette hazája elkötelezettségét nem csupán rövidtávú katonai segély nyújtásában, de az elkövetkező években is.

 

Volodimir Zelenszkij Rishi Sunak Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek