Közélet

Vezéráldozat a kijevi korrupcióban: Zelenszkij leváltotta a védelmi minisztert

Az ukrán védelmi miniszternek, Olekszij Reznyikovnak az ukrán vezetést megrengető korrupciós botrány miatt kell elhagynia a posztját. Menesztése előtt néhány órával Reznyikov még a február végén várható, elsöprő erejű orosz rohamról beszélt. A volt miniszter helyét a katonai hírszerzés feje, Kirillo Budanov veszi át.

Az ukrajnai korrupciós botrány eddigi legnagyobb áldozatát szedte, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elbocsátotta a védelmi minisztert, Olekszij Reznyikovot. Helyét a katonai hírszerzés vezetője, Kirillo Budanov veszi át. Reznyikov később, az eltávolítása után cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy sikkasztott volna a hadsereg élelmiszer-beszerzéséhez szükséges pénzekből.

Ukrainian Defense Minister Oleksii Reznikov
Olekszij Reznyikov, leváltott ukrán védelmi miniszter a menesztése előtt tartott sajtótájékoztatón. 
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Reznyikov a menesztése előtt néhány órával sajtótájékoztatót tartott, ahol a február végén várható orosz offenzíváról beszélt. A volt miniszter kifejtette, hogy az eddigi egyik legnagyobb rohamra készülhet Moszkva a háború évfordulója alkalmából és azt is hozzátette, hogy a megígért modern nyugati fegyverek nem érkeznek meg a hó végéig. Ez azt jelenti, hogy Ukrajnának az eddig használt eszközeivel kell visszatartania a támadást – erről a BBC írt

Reznyikov igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy a csapataiknak megvan a szükséges felszerelése, hogy ellenálljanak a támadásnak.

A volt miniszter leváltását vasárnap jelentette be David Arakhamia ukrán parlamenti képviselő. Felszólalásában elmondta, hogy a háború diktálja a személyzeti politikát, ezért van szükség a védelmi minisztérium vezetésének a leváltására. Arakhamia emellett megköszönte Reznyikovnak az erőfeszítéseit a nyugati fegyverek beszerzésében. 

Újabb magas rangú ukrán tisztségviselőnek kellett távoznia a korrupciós botrány miatt

Az ukrán védelmi minisztérium újabb magas rangú tisztségviselőjének kellett távoznia a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban kitört botrány miatt.

Reznyikov mindezek mellett nem kerül sokkal távolabb a kormánytól, hiszen miniszteri rangja megmarad. 

A továbbiakban a stratégiai iparágakért felelős miniszteri posztot fogja betölteni.

A nyugati fegyverekről még a volt védelmi miniszter elmondta, hogy hétfőn elkezdődik az ukrán csapatok kiképzése a Leopard  harckocsik használatára. Emellett azt is közölte, hogy a frissen kapott, 150 kilométeres hatótávú rakétákat is hadrendbe állítják. Reznyikov kijelentette, hogy ezekkel a fegyverekkel nem fognak orosz földre lőni, kizárólag az annektált területeken lévő orosz egységek lesznek a célkeresztben.

 

védelmi miniszter Ukrajna korrupció
Kapcsolódó cikkek