Közélet

Zelenszkij nem siet vissza Ukrajnába, ma Brüsszelben találkozik az uniós vezetőkkel

Volodimir Zelenszkij nemcsak az Egyesült Királyságot látogatta meg, hanem váratlan európai körutat tart. Miután szerdán Emmanuel Macron francia államfővel és Olaf Scholz német kancellárral találkozott, csütörtök délelőtt már Brüsszelben szállt le a repülőgépe. Zelenszkij várhatón részt vesz a brüsszeli EU-csúcstalálkozón. Az ukrán elnök fegyverszállítmányokról és az uniós csatlakozásról fog tárgyalni az EU vezetőivel.

Korábban már kiszivárgott, de csütörtök délelőtt hivatalos is lett, hogy Volodimir Zelenszkij Brüsszelbe látogat az uniós csúcstalálkozóra. Olasz újságok szellőztették meg, hogy az ukrán elnök európai útján Brüsszelben is tiszteletét teszi. Ezt követően az Európai Néppárt a Twitteren azt írta, hogy szeretettel köszöntik Brüsszelben az ukrán elnököt. A posztot gyorsan törölték, mivel Zelenszkij európai útjának részleteit igyekeznek a legnagyobb titokban tartani.

Fotó: AFP

Szerda este már Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral találkozott Zelenszkij, majd Macron társaságában Brüsszelbe repült, ahol találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Az ukrán elnök várhatóan részt vesz a brüsszeli EU-csúcstalálkozón.

Isten hozott Brüsszelben, az európai család szívében, kedves Zelenszkij! Az uniós csatlakozáshoz vezető minden lépéseteket támogatni fogjuk

– írta Twitteren Von der Leyen.

Zelenszkij várhatóan még több fegyvert fog kérni az Európai Uniótól, legfőképpen a vágyott vadászrepülőgépek kerülhetnek a fókuszba. Várhatóan repülőgépekre vagy nagy hatótávolságú rakétákra vonatkozó ígéreteket nem kap az ukrán elnök, de az  ügyét nagyban támogathatja, hogy személyesen szólhat az uniós döntéshozókhoz. A Reuters azt írta, hogy az uniós csatlakozás kérdése is napirendre kerülhet.

Oroszország közben üzenetet küldött a nyugati világnak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy abban az esetben, ha bárki vadászrepülőket, vagy olyan rakétákat küld Ukrajnának, amivel Kijev orosz földre támadhat, akkor a háború beláthatatlan mértékű eszkalációjától kell tartani.

Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, hogy az unió még több katonai támogatást küld Ukrajnába.

 

Zelenszkij EU-csúcstalálkozó Brüsszel
Kapcsolódó cikkek