Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy ő az Interpol által körözött Do Kvon, az egykori „kriptokirály” és a Terraform alapítója, akit a nyáron bekövetkezett kriptokrach egyik kulcsfigurájának tartanak.

Terraform Labs Co-Founder Do Kwon
Kvon a vádak szerint dollármilliárdokkal kopasztotta meg a befektetőit.
Fotó: Woohae Cho / Bloomberg

Filip Adzic montenegrói belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy a podgoricai repülőtéren letartóztattak egy hamis dokumentumokkal utazó dél-koreai férfit, aki állítólag Do Kvon, a nemzetközileg körözött kriptobefektető.

Kvon még szeptemberben került fel az Interpol vörös listájára, miután az ellene indított nyomozás közepén elmenekült Dél-Koreából, bár máig azt állítja, hogy ő együttműködik a hatóságokkal.

Ő és a Terraform többi alkalmazottja ellen pénzügyi és adócsalás miatt folyik nyomozás, miután a cég stabilcoinjai, a terraf és a luna, összeomlottak. A befektetők, akik közül sokan a csődöt követően elvesztették megtakarításaikat, feljelentést tettek, amelyben Ponzi-rendszer működtetésével vádolják a céget. A luna összeomlása szerepet játszott a Three Arrows Capital kripto-fedezetialap csődjében is, ami a piac átmeneti bedőléséhez vezetett.

A volt „kriptokirály” korábban Szingapúrban, Dubajban és Szerbiában bujkált, és valószínű, hogy innen Montenegrón keresztül próbált tovább utazni.