Razziáztak a kínai hatóságok egy amerikai cégátvilágító vállalat pekingi irodájában, sőt a cég működését is leállították, valamint öt kínai alkalmazottat őrizetbe vettek – írta a The Guardian című brit napilap online kiadása pénteken.

Chinese police officer
Close-up on the belt of a Chinese police officer in Beijing displaying the coat of arms of China.
Fotó: Getty Images

A világ 18 városában irodákat fenntartó Mintz Group vállalati elemzési és átvilágítási szolgáltatásokat nyújt. A cég közölte, hogy nem kapott jogi értesítést az előre be nem jelentett razzia okáról, és biztos benne, hogy a munkatársai nem tettek semmi rosszat. Ugyanakkor azt is jelezték, hogy 

készek együttműködni a kínai hatóságokkal az esetleges félreértések tisztázása érdekében.

A hatóságok március 20-án szállták meg a cég irodáját, és egy vállalati forrás szerint az előállított munkatársakat Pekingen kívül tartják fogva, és nem lehet elérni őket.

Kínai ügyfelei számára a Mintz csoport vállalati átvilágítást, korrupciós vizsgálatokat, háttérellenőrzéseket és vagyonkövetést kínál. Bár a cég nem teszi nyilvánossá ügyfelei listáját, a honlapjukon található információk alapján az NFL, a Beatles, New York városa és az amerikai kormány vizsgálóbizottsága számára is végzett munkát.

A nyugati átvilágító cégek már korábban is összetűzésbe kerültek a kínai hatóságokkal. A Peter Humphrey brit vállalatvizsgálót és amerikai feleségét, Yu Yingzenget, akik a ChinaWhys kockázati tanácsadó társaságot vezették, 2013-ban őrizetbe vették, miután elvégeztek egy munkát a GSK brit gyógyszeripari óriáscégnek.