Közélet

Azbej Tristan: azonnali fegyverszünetre van szükség

A Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár szolidaritási látogatást tett Kárpátalján az ukrajnai háború következtében kialakult helyzet felmérése céljából.

Azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség az ukrajnai háború kapcsán – jelentette ki kárpátaljai látogatásán Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

AZBEJ Tristan
Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára beszédet mond az Ösztöndíjprogram keresztény fiataloknak 2022. évi évnyitó ünnepségen, a pasaréti Páduai Szent Antal-templomban 2022. október 20-án.
 Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az államtitkár a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye püspöke, Luscsák Nílus meghívására érkezett Kárpátaljára. A nagybereznai görög katolikus menekültszállás megtekintését követően emlékeztetett arra, hogy Magyarország a háború első percétől szolidáris az ukrajnai háború áldozataival. 

 

Azonnal megnyitottuk a határokat több mint egymillió ukrajnai háborús menekült előtt, számukra minden lehetséges felajánlást és segítséget felkínáltunk

 

– fogalmazott.

Először Kárpátalján, rövidesen pedig Ukrajna belső vidékein is segítségnyújtási programok indultak, majd a magyar kormányzati állami támogatás, segítségnyújtás elérkezett a háborús övezetbe is – húzta alá Azbej Tristan.

Magyarország 130 milliárd forint értékben támogatta az ukrajnai háború áldozatait, és többek között egy iskola, egy önkormányzati és egy egészségügyi központ újjáépítését is vállalta

–  mondta. 

Azbej Tristan kiemelte: 

a segítségnyújtás kulcsszereplői a Kárpátalján tevékenykedő karitatív szervezetek és az egyházak. 

Szavai szerint a görög katolikus püspökség 120 millió forintot kapott. A pénzt a Kárpátaljára menekült, több mint 300 ezer ember ellátására, valamint nemzetiségtől függetlenül azoknak a kárpátaljai családoknak a megsegítésére fordították, amelyek elveszítették a fő kenyérkeresőket.

Az államtitkár elmondta, hogy egész napos programján olyan görög katolikus intézményekben fordult meg, amelyekben az ország belsejéből menekült családokat látnak el. Azbej Tristan közölte: a jelenlegi helyzetről egyeztetett a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel, és velük együtt úgy látja, hogy a legnagyobb problémát és a legnagyobb kihívást továbbra is a nagyszámú belső menekült ellátása jelenti.

Az államtitkár aláhúzta, hogy a legsürgetőbb és a legfontosabb lépés a vérontás beszüntetése, azonnali fegyverszünetre és a béketárgyalások megkezdésére van szükség.

 

Azbej Tristan ukrajnai háború Hungary Helps Program Hungary Helps
Kapcsolódó cikkek