Erős földrengés rázta meg kedden este Pakisztánt és Afganisztánt, a katasztrófában többen meghaltak. A pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban végzett mérések alapján 6,8-es erősségűre tették a földmozgás erejét, míg az amerikai földtani intézet (USGS) mérései szerint 6,5-es erősségű volt, epicentruma pedig az észak-afganisztáni Badahsán tartományban volt, 40 kilométerre délkeletre Dzsurm településtől és 187,6 kilométeres mélységben. 

PESHAWAR, PAKISTAN, MARCH 21: Pakistani people are seen in a street following strong earthquake in Peshawar, Pakistan on March 21, 2023. The strong earthquake measuring 6.5 was felt throughout Pakistan and Pakistan-administered Kashmir. Hussain Ali / Anadolu Agency (Photo by Hussain Ali / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Pakisztán északnyugati részén, Haibár-Pahtunhva tartományban kilencen meghaltak és harmincan megsérültek a földrengésben a helyi katasztrófavédelem szerint. Az észak-pakisztáni Szvat körzetéből, ahol a kórházak vészhelyzetet rendeltek el, 150 sérültről érkezett jelentés. A kelet-afganisztáni Lagmán tartományból eddig két halottról adtak hírt. 

Alapvető gyógyszerek hiányoznak a dél-ázsiai országban

Az IMF még mindig nem küld pénzt a válságban lévő pakisztáni gazdaságnak.

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint a földlökéseket ezer kilométeres körzetben érezték Pakisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Afganisztán, Türkmenisztán területén, de még az indiai fővárosban, Újdelhiben is. Muzaffarábádban, Kasmír pakisztáni ellenőrzés alatt álló részének székhelyén – ahol 2005-ben egy földrengés több mint 80 ezer életet követelt – szemtanúk beszámolói szerint rémült emberek rohantak az utcákra, sokan közülük a szent szövegekből idéztek. 

A Hindukus hegység térségében, az arábiai, indiai és eurázsiai tektonikus lemezek találkozásánál gyakoriak a pusztító földrengések. 2022 nyarán az afgán–pakisztáni határtérségben több mint ezren vesztették életüket egy földrengésben.