Napjainkban több mint kétmilliárdan, elsősorban Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában fogyasztanak rendszeresen rovarokat. Ez nem meglepő, hiszen – ha valakinek van gyomra hozzá – kalória- és vitamindús tápanyagokat tartalmaznak. 

Venture Capitalists Plunge $125 Million Into French Mealworm Breeder Ynsect
Fotó: Bloomberg

Milyen előnyökkel jár a rovarfogyasztás? 

A világon a leggyakrabban fogyasztott ehető rovarok a bogarak, főként lárvaformában, például a lisztkukacok, hernyók, méhek, darazsak és hangyák. Kiváló minőségű, teljes értékű fehérjét biztosítanak – elkészítésüktől függően akár 69 százalékban is, ami messze felülmúlja a húsban vagy a halban megtalálható értéket.

Tápanyagdúsak, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, valamint rostban, vasban és kalciumban gazdagok.

A rovarokat szinte bárhol lehet tenyészteni, ráadásul csekély terhelést ró a környezetre – írja az Ecologist. A francia rovartenyésztsésel foglalkozó Ynsect vállalat például 98 százalékkal kevesebb földet használ fel, és kilogrammonként 40-szer kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a marhahústermeléshez képest.

A rovartenyésztés előnyei közé tartoznak, hogy nagyon kevés vízmennyiséget igényelnek 

– még a csicseriborsónál is kevesebbet. Emellett az élelmiszeripar melléktermékeivel etetik őket, az ürüléküket pedig trágyaként használják a növények számára, azaz mind hozzájárul a körforgásos gazdaság működéséhez. 

Az üzemi felhasználásnak kedvez, hogy sok rovar napok alatt ivaréretté válik, és több ezer utódot tudnak létrehozni. Az életciklusuk is nagyon kedvező az ipari felhasználáshoz: a ciklus bizonyos szakaszaiban hőt termelnek, más szakaszaiban pedig hőre van szükségük, így egy beltéri gazdaság hatékonyabb lehet az esetükben, mint egy melegebb éghajlaton működő kültéri.

the company Ynsect in Damparis
Az Ynsect vállalat telephelye Damparisban, Dole közelében, Jura megyében Fotó: Jeudy Y / Andia / Universal Images Group via Getty Images

Mikor válhat népszerűvé a rovarfogyasztás? 

Még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a rovarok beépüljenek a nyugati étrendbe. 

A rovarfehérje nem olyan vonzó az európai és az amerikai fogyasztók számára, mint az alternatív húsok,

így fel kell vennie a versenyt a nagy marketingköltségvetésű és alacsonyabb árfekvésű húsalternatívákat kínáló márkákkal.

Az Eat Grub cég egész rovarai 2018-ban a brit Sainsbury’s üzletlánc polcaira kerültek, de azóta eltávolították őket, ami annak a jele, hogy a vásárlók még nem állnak készen a ropogósra sült tücskök fogyasztására. 

Nagyobb az esély arra, hogy a fogyasztók hamarabb elfogadják a rovarfehérjét, ha olyan termékekbe kerülnek először, mint a darált hús, a kekszek vagy a tortillachips. Jó példa erre a VEXo darált hús, amely egy növényi és rovaralapú darált húskeverék, így a rovarok lassan olyan népszerű ételekbe kerülhetnek, mint a hamburgerek és húsgombócok.  

Előrelépést jelent, hogy 2022 végén a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal zöld utat adott néhány lisztkukac-, tücsök- és légyfajnak,

 hogy ismét az üzletekbe kerüljenek az Egyesült Királyságban, mivel szerepeltek az EU átmeneti megállapodásában. Az előrejelzések szerint 2027-re az ehető rovarok piaca eléri a 3,36 milliárd fontot.

A növényi alapú élelmiszer-mozgalomnak évtizedekbe telt, mire eljutott oda, ahol most tart, így ha a rovarok esetén is sikerül ugyanez, az nagy előrelépés lesz.