Napjainkban több mint kétmilliárdan, elsősorban Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában fogyasztanak rendszeresen rovarokat. Ez nem meglepő, hiszen – ha valakinek van gyomra hozzá – kalória- és vitamindús tápanyagokat tartalmaznak.
Milyen előnyökkel jár a rovarfogyasztás?
A világon a leggyakrabban fogyasztott ehető rovarok a bogarak, főként lárvaformában, például a lisztkukacok, hernyók, méhek, darazsak és hangyák. Kiváló minőségű, teljes értékű fehérjét biztosítanak – elkészítésüktől függően akár 69 százalékban is, ami messze felülmúlja a húsban vagy a halban megtalálható értéket.
Tápanyagdúsak, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, valamint rostban, vasban és kalciumban gazdagok.
A rovarokat szinte bárhol lehet tenyészteni, ráadásul csekély terhelést ró a környezetre – írja az Ecologist. A francia rovartenyésztsésel foglalkozó Ynsect vállalat például 98 százalékkal kevesebb földet használ fel, és kilogrammonként 40-szer kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a marhahústermeléshez képest.
A rovartenyésztés előnyei közé tartoznak, hogy nagyon kevés vízmennyiséget igényelnek
– még a csicseriborsónál is kevesebbet. Emellett az élelmiszeripar melléktermékeivel etetik őket, az ürüléküket pedig trágyaként használják a növények számára, azaz mind hozzájárul a körforgásos gazdaság működéséhez.
Az üzemi felhasználásnak kedvez, hogy sok rovar napok alatt ivaréretté válik, és több ezer utódot tudnak létrehozni. Az életciklusuk is nagyon kedvező az ipari felhasználáshoz: a ciklus bizonyos szakaszaiban hőt termelnek, más szakaszaiban pedig hőre van szükségük, így egy beltéri gazdaság hatékonyabb lehet az esetükben, mint egy melegebb éghajlaton működő kültéri.
Mikor válhat népszerűvé a rovarfogyasztás?
Még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a rovarok beépüljenek a nyugati étrendbe.
A rovarfehérje nem olyan vonzó az európai és az amerikai fogyasztók számára, mint az alternatív húsok,
így fel kell vennie a versenyt a nagy marketingköltségvetésű és alacsonyabb árfekvésű húsalternatívákat kínáló márkákkal.
Az Eat Grub cég egész rovarai 2018-ban a brit Sainsbury’s üzletlánc polcaira kerültek, de azóta eltávolították őket, ami annak a jele, hogy a vásárlók még nem állnak készen a ropogósra sült tücskök fogyasztására.
Nagyobb az esély arra, hogy a fogyasztók hamarabb elfogadják a rovarfehérjét, ha olyan termékekbe kerülnek először, mint a darált hús, a kekszek vagy a tortillachips. Jó példa erre a VEXo darált hús, amely egy növényi és rovaralapú darált húskeverék, így a rovarok lassan olyan népszerű ételekbe kerülhetnek, mint a hamburgerek és húsgombócok.
Előrelépést jelent, hogy 2022 végén a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal zöld utat adott néhány lisztkukac-, tücsök- és légyfajnak,
hogy ismét az üzletekbe kerüljenek az Egyesült Királyságban, mivel szerepeltek az EU átmeneti megállapodásában. Az előrejelzések szerint 2027-re az ehető rovarok piaca eléri a 3,36 milliárd fontot.
A növényi alapú élelmiszer-mozgalomnak évtizedekbe telt, mire eljutott oda, ahol most tart, így ha a rovarok esetén is sikerül ugyanez, az nagy előrelépés lesz.