Magyarország közel áll ahhoz, hpogy megállapodjon az Európai Unióval, aminek köszönhetően hozzáférhetne ahhoz a 28 milliárd eurós forráshoz, amelyet a jogállamiság miatti aggodalmak miatt zároltak. Bóka János, Orbán Viktor miniszterelnök uniós megbízottja szerint az EU végrehajtó ága a jövő hét elején válaszol a kulcsfontosságú igazságügyi reformokkal kapcsolatos magyar javaslatokra. Jóváhagyásuk esetén 

április közepén ratifikálhatja őket a magyar parlament, és az idei év második felében 5,8 milliárd euró fel is szabdulhat az EU járványügyi helyreállítási tervéből.

„Nagyon közel vagyunk a megállapodáshoz” – mondta a Bloombergnek adott interjúbvan Bóka, aki egyben az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is. „Nem látunk nyitott politikai kérdéseket” – tette hozzá. 

Economical,Relationship,Between,Eu,European,Union,And,Hungary,International,Trade
Fotó: Vincent Grebenicek

A Bloomberg szerint egy, a tárgyalásokat ismerő uniós tisztviselő szerint az informális tárgyalások, és a megállapodásról szóló megbeszélések folyamatban vannak, és a megegyzés a következő napokban megszülethet. Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője szintén megerősítette, hogy a tárgyalások jelenleg is folyamatban vannak

Az unió tavaly befagyasztotta a helyreállítási alapokat, hogy arra kényszerítse a magyar kormányt, hogy egy sor törvényt és alkotmánymódosítást visszavonjon, amelyek a bizottság szerint aláásták a bírói függetlenséget és a jogállamiságot. Egy külön eljárás során 22 milliárd eurót visszatartottak az úgynevezett kohéziós alapokból, mert aggodalmak merültek fel a bírói függetlenség és az EU Alapjogi Chartájának be nem tartása miatt olyan kérdésekben, mint az LMBTQ-jogok, a tudományos szabadság és a menedékjog biztosítása. 

A bizottság 27 kulcsfontosságú feltételt határozott meg Magyarország számára, amelyeket szupermérföldköveknek neveznek, és amelyek az uniós forrás felhasználásával kapcsolatos aggályok orvoslására és az alapok feloldására irányuló intézkedéseket tartalmaznak, köztük négy, az igazságszolgáltatásra vonatkozó követelményt. Bóka szerint a fennmaradó követelésekkel kapcsolatos munka nem halad „olyan gyorsan, mint azt remélni lehetne”, mert „időről időre új aggályok merülnek fel a bizottság részéről, amelyek tovább bonyolítják a folyamatot”.