Közélet

Már holtak ellen is harcolnak az oroszok: temetőt lőttek szét Herszonnál

Nyolc tüzérségi lövedék csapódott be a sírhelyek közé, egyetlen élő ember sem sérült meg.

Lebombáztak egy temetőt kedden Herszon közelében az orosz erők – erről számoltak be az ukrán hadsereg helyi képviselői. Egyelőre nem tudni, hogy mi lehetett az oroszok célja, de komoly erőket mozgósítottak a temető ellen: összesen nyolc tüzérségi lövedék is becsapódott a sírhelyek közé. 

MIKOLAIV OBLAST, UKRAINE - FEBRUARY 26: A view of the missile crater at a cemetery as military mobility continues within the Russian-Ukrainian war in Shevchenkove village of Mykolaiv Oblast, Ukraine on February 26, 2023.
Egy ukrajnai temető Mikolajiv közelében (képünk illusztráció). Fotó:  Vincenzo Circosta/Anadolu Agency via Getty Images

Az ukránok szerint azonban egyetlen élő ember sem sérült meg, mert nem is voltak a temető közelében az esetkor.  

Harcolnak a gyermekeink és a szüleink ellen, most pedig már a halottaink ellen is. Ennyit kell tudni az orosz hadseregről, már egy temetőt sem kímélnek

– mondta az unian.net ukrán portálnak Alekszander Prokudin, a herszoni regionális hadsereg hivatalnoka. Prokudin szerint az érintett temető Mihajlovka településhez tartozik. 

Herszont és környékét azóta tartják az oroszok folyamatos tűz alatt, hogy tavaly ősszel az ukrán erők sikeresen visszafoglalták a régiót, legalábbis a Dnyeper jobb partjára eső területeket. 

A beszámolók szerint leginkább azokat a településeket lövik, ahol tavaly a legnagyobb ellenállás volt a helyi lakosság részéről az orosz megszállással szemben. 

 

orosz-ukrán háború temető tüzérség
Kapcsolódó cikkek