Közélet

Moszkva szerint a nyugati országokban megalázzák, zaklatják és még áruba is bocsátják az ukrán gyerekeket

A Nyugatra került ukrán gyerekek rendszeresen hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek, szexuálisan zaklatják és a szexrabszolgaként áruba bocsátják őket – állítja az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova. Pontosan ezért képmutatás szerinte a Nyugattól elítélni Oroszországot, amiért kimenekítettek rengeteg ukrán árvát a háborús övezetből.

„Képmutató és cinikus a Nyugat, amikor aggodalmat színlel azok miatt az ukrán árvák miatt, akiket Oroszország evakuált a háborús övezetből” – közölte az orosz külügyminisztérium szóvivője. Maria Zaharova szerint a Nyugatra került kiskorú ukránoknak számtalan veszéllyel kell szembenézniük.

Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova attends the Saint Petersburg International Economic Forum (SPIEF) in Saint Petersburg on June 16, 2022.
Maria Zaharova
Fotó: AFP

A szóvivő azt állítja, hogy az európai országokba került ukrán gyerekeket folyamatos megaláztatással néznek szembe. 

Állítása szerint ez a probléma egyre súlyosabb, hiszen az ukrán árvákat szexuálisan zaklatják vagy akár szexrabszolgaként értékesítik Európában 

– írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Zaharova arról is beszélt, hogy 

Európában az államoknak fogalmuk sincsen, hogy mit kezdjenek az Ukrajnából oda menekült emberek ezreivel.

Emlékeztetett a francia Joseph Zimet Le Monde-nak adott interjújára, amikor az ukrán menekültek befogadását ellenőrző tisztviselő arról beszélt, hogy nem tudják, mihez kezdjenek az országban lévő 100 ezer ukrán menekülttel, akik közül csak háromezren találtak munkát. A külügyi szóvivő arról is beszélt, hogy Németországban, ahová egymillió ukrán menekült érkezett, elveszik a gyerekeket a családjaiktól, és korlátozzák a szülőket, hogy szülői jogaikkal éljenek.

Konferenciával segítenének az oroszok által elhurcolt ukrán gyerekeknek az EU-ban

Erről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszélt csütörtök késő este. Az nem derült ki, hogy pontosan hogyan is segítene egy ilyen rendezvény.

Zaharova azokra a vádakra reagált ilyen hevesen, amelyek szerint Oroszország ukrán gyerekeket gyűjt össze és hurcol el Oroszországba. A Nemzetközi Büntetőbíróság emiatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben, a gyermekek jogainak súlyos megsértése miatt. Oroszország elismerte, hogy valóban szállítottak ukrán gyerekeket Oroszországba, de csak azért, hogy megmentsék őket a háborútól.

 

Európa ukrán menekültek gyerekek
Kapcsolódó cikkek