Közélet

Orosz–ukrán háború 395. nap – friss hírek

Az orosz erők folytatták a szárazföldi támadásokat Bahmut térségében, és március 24-ig erősödtek a városban és környékén.

Az orosz erők megtámadták a front északi és déli szektorát a kelet-ukrajnai Donbász régióban, annak ellenére, hogy Kijev szerint a moszkvai offenzíva elvesztette a gőzt Bahmut városánál. Orosz rakétacsapások és ágyúzások legalább hét civilt, köztük legalább három nőt öltek meg egy polgári menedékhelyen, Észak- és Kelet-Ukrajnában – közölték regionális tisztviselők.

Fotó: AFP

Az elmúlt huszonnégy órában az ukrán hadsereg 17 olyan területen csapott le, ahol orosz csapatok tartózkodtak, lelőttek hat orosz drónt és egy Mi-24-es helikoptert, valamint megsemmisítettek egy tüzérségi egységet – jelentette reggeli tájékoztatóján az ukrán fegyveres erők vezérkara

A vezérkar tájékoztatása szerint Ukrajna két orosz irányítóközpontot, négy ideiglenes bázist, két légelhárító rakétarendszert, egy lőszerraktárt, egy tüzérségi egységet lőállásban és két elektronikus hadviselési állomást talált el. Mint írták, az ellenség további sikertelen kísérleteket tesz Bahmut városának elfoglalására és ukrán állások megtámadására Orikovo-Vaszilivka, Bohdanivka, Ivanivszke és Sztupocska (Donyecki terület) környékén. 

A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) arról számolt be, hogy az orosz erők folytatták a szárazföldi támadásokat Bahmut térségében, és március 24-ig erősödtek a városban és környékén. A március 24-én közzétett földrajzi felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők előrenyomultak a T0504 Kosztyantyinivka–Csasziv Jar–Bahmut autópálya felé, Ivanivszkétől délre, mintegy 7 kilométerre délnyugatra Bahmuttól. A március 24-én közzétett földrajzi hely szerinti felvételek emellett megerősítik, hogy az orosz erők Zalizianszkétól nyugatra (Bahmuttól 11 kilométerre északnyugatra) és magán az északi Bahmuton belül nyomultak előre.

 

19:44

Oroszország taktikai nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországban

Oroszország július 1-jére befejezi a taktikai nukleáris fegyverek tárolására szolgáló tároló építését Fehéroroszországban. Vlagyimir Putyin mindezt az állami televízióban jelentette be szombaton.

17:59

Az oroszok visszeverték Donyeck közelében egy ukrán ellentámadást

Az oroszok állítása szerint visszavertek egy komolyabb ukrán támadást a Donyeck melletti Marinka régióban.

17:58

Európának gyors ukrán győzelem kellene, különben végleg kiürülhet a hadikészlete

A nyugati országok folyamatosan öntik Ukrajnába a felszerelést, de az európai hadiipar még nem képes lépést tartani ezzel. Ha a háború hosszú ideig elhúzódik, eljöhet az a pont, amikor már a rendkívüli tartalékhoz is hozzá kell nyúlni. Abban, hogy a helyzet idáig fajult, vastagon benne vannak azok a fejlett országok, amelyek a NATO-kvótát sem érik el a hadseregre fordított költésben.

16:26

Már lengyel áldozata is van a háborúnak

Ukrajnába számos országból érkeztek önkéntesek. A háborúban nemrég egy lengyel katona vesztette életét, több honfitársa is megsérült.

11:45

Zelenszkij: Ukrajna még nem tudja elindítani ellenoffenzíváját

Interjút adott egy japán újságnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amelyben a tervezett tavaszi offenzíváról is beszélt, a Nyugat nem lehet túl elégedett azzal amit mondott.

08:25

Kiderült, hogyan kárpótolja az állam a háborúban megsemmisült ingatlanok tulajdonosait

Oroszország Ukrajna elleni háborúja során magán- és többlakásos épületek tízezrei rongálódtak vagy semmisültek meg teljesen. A fegyveres konfliktus minden napjával egyre többen maradnak hajlék nélkül. Az infrastruktúrában és lakásállományban keletkezett károk tavaly decemberig megközelítették a 200 milliárd dollárt.
 

orosz ukrán háború Bahmut
Kapcsolódó cikkek