Közélet

Orosz–ukrán háború 400. napja – friss hírek

Bilohorivka, Bahmut, Avdijivka, Marinka és ezek külterülete továbbra is a harcok epicentruma.

Az ukrán hadsereg több mint hatvan orosz támadást vert vissza négy területen a tegnapi nap során – közölte reggeli tájékoztatóján az ukrán fegyveres erők vezérkara. A vezérkar beszámolója szerint az orosz erők a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avdijivka és Marinka felé irányuló offenzívák lebonyolítására koncentrálnak. Bilohorivka, Bahmut, Avdijivka, Marinka és ezek külterülete továbbra is a harcok epicentruma. Ukrán beszámolók szerint az orosz erők előrehaladást értek el Bahmutnál.

Fotó: MTI / AP / Orosz védelmi minisztérium

Dél-Ukrajnában az ENSZ nukleáris felügyelőszervezetének vezetője arról számolt be, hogy az oroszok által megszállt zaporizzsjai erőmű térségében jelentősen megnőtt a katonák létszáma, és az ukránok már nem tudják megvédeni.

Az elmúlt 24 órában Oroszország öt rakétát, 25 légicsapást és 34 MLRS-támadást küldött Ukrajna ellen. A Herszon megyei Beriszlav és a Donyeck megyei Druzskivka városa elleni orosz légicsapás következtében civilek sérültek meg, otthonok és civil infrastruktúra rongálodott meg.

Az ukrán légierő öt csapást mért orosz ideiglenes támaszpontokra, az ukrán légvédelmi egységek pedig megsemmisítettek egy orosz Szuhoj Szu-24-es bombázót.

Március 29-én éjjel Zaporizzsja térségében az orosz hadsereg rakétacsapással semmisítette meg a nyugati harckocsikat. Erről Andrej Rudenko, az Összoroszországi Állami Televízió- és Rádiótársaság haditudósítója tájékoztatott hivatalos Telegram-csatornáján.

Az előző napi híreinket it olvashatja.

19:36

Az újságíró Evan Gershkovich elengedését követelik az oroszoktól

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat által letartóztatott Evan Gershkovich ügyében az amerikai kormányzat még nem reagált, ám – mint közölték – szoros figyelemmel kísérik az oroszországi fejleményeket.

16:37

Hamarosan teljesen bekerítheti Bahmutot az orosz hadsereg

Több mint fél éve dúlnak véres harcok az ukrajnai városért. Bahmutnál a Wagner csoport zsoldosai is küzdenek az ukrán erők ellen. A Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője, Denisz Puszilin arról beszélt, hogy a városnál zajló harci helyzet az orosz fél szempontjából kedvezően alakul.

15:10

Zelenszkijnek később el kell számolnia a bahmuti vérszivattyúért

Bahmutnak nincsen stratégiai jelentősége az orosz–ukrán háborúban, Kijev mindössze időhúzásra használta a várost, ameddig megérkeznek a fejlett nyugati fegyverek – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének tanára, Resperger István ezredes. 


 

14:09

Havi 1200 milliárd forintnyi összeget költenek a háborúra az ukránok

Ukrajna háborús kiadásait nem fedezik a bevételek. Az ukrán pénzügyminiszter szerint brutális összegbe kerülne az ország helyreállítása.

13:46

Az osztrák parlamentben szólalt fel a semlegesség ellen Zelenszkij

Az Osztrák Szabadságpárté (FPÖ) volt az egyetlen képviselőcsoport, amely ellenezte az ukrán elnök beszédét.

13:15

Havi 1200 milliárd forintnyi összeget költenek a háborúra az ukránok

Ukrajna háborús kiadásait nem fedezik a bevételek. Az ukrán pénzügyminiszter szerint brutális összegbe kerülne az ország helyreállítása.

12:17

Kína szorosabbra fűzné a katonai kapcsolatait Oroszországgal

Peking és Moszkva együtt dolgoznának a globális biztonság megvalósításán – közölte a kínai védelmi minisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy a két ország a jövőben is fog közös hadgyakorlatokat tartani. Kína emellett tagadja, hogy fegyverekkel látná el Oroszországot, illetve hozzátette, hogy az USA az, aki olajat önt az ukrajnai konfliktusra.

09:49

A zaporizzsjai atomerőművet már nem lehet megmenteni

Egyre több a katona és fokozódik a harci tevékenység Zaporizzsja régióban, ami veszélybe sodorja az itt található atomerőművet. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség igazgatója arról beszélt, hogy mindenképpen egy biztonságos, fegyvermentes zónát kellene kialakítani a létesítmény körül. 

09:15

Robbanások történtek egy krími katonai légitámaszponton

Ukrán és orosz források is megerősítették, hogy az ukránok egy katonai drónnal támadtak meg egy légitámaszpontot a Krím félsziget szívében. A támadásnak nincs áldozata, és senki nem sérült meg.

 

Bahmut orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek