Közélet

Oroszországban eltűnik a középosztály, az egyenlőtlenség pedig egyre nő

A társadalmi egyenlőtlenség növekedésével együtt az orosz középosztály egyre zsugorodik – derült ki egy orosz szakértők által készített tanulmányból. A kutatók szerint a Moszkva ellen hozott szankciók annyira korlátozzák az ország növekedési potenciálját, hogy emiatt hatalmas szakadék fog kialakulni a nagyon gazdagok és a nagyon szegények között.

Az orosz társadalomban jelen lévő gazdasági egyenlőtlenséget kutató oroszországi tanulmány négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel arról, hogy hogyan fog változni az orosz életszínvonal 2030-ra – írta meg a Reuters. A kutatást a Moszkvai Felső Közgazdasági Iskola Szociálpolitikai Intézetének szakértői csinálták.

Kasira, 2023. január 12.Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló falfestmény közelében hajt el egy régi Zsiguli a Moszkva térségében levő Kasirában 2023. január 12-én. Az ötszintes lakóház tűzfalát lefedő óriásportrét a Mologyaja Gvargyija (Fiatal Őrök) kormánybarát aktivistacsoport készítette évekkel ezelőtt.MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Kasira, 2023. január 12.
Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló falfestmény közelében hajt el egy régi Zsiguli a Moszkva térségében levő Kasirában 2023. január 12-én. Az ötszintes lakóház tűzfalát lefedő óriásportrét a Mologyaja Gvargyija (Fiatal Őrök) kormánybarát aktivistacsoport készítette évekkel ezelőtt.
MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI / EPA

Az egy 2022-es felmérésen alapuló tanulmány szerint Oroszországban csak akkor lehet csökkenteni a szegénységet, ha alapvetően a globális gazdaság egy növekedési pályára áll, illetve a nyugati szankciókat enyhítik. 

A szakértők szerint az orosz középosztály akkor is szenvedni fog, ha a szankciós nyomás a közeljövőben elkezd csökkenni. 

Az adatok szerint Oroszország gazdasága meglepően ellenállónak bizonyult tavaly a szankciókkal szemben, de az életszínvonal így is csökkent. A kutatók attól tartanak, hogy ez a tendencia folytatódni fog, ha a kormány tovább növeli a katonai kiadásokat az ukrajnai konfliktus miatt.

A szankciók miatt Oroszország adósai sem tudnak fizetni

Jelentősen csökkentek az orosz államhoz érkező kétoldalú hiteltörlesztések.

A tanulmány legoptimistább forgatókönyve szerint a reáljövedelmek 2030-ban nagyjából 2 százalékkal haladják majd meg a 2021-es szintet. Ebben az esetben a szegénység a 2022-es 11,8 százalékról 10 százalék alá csökkenhet. Bár a szegénység csökkenni fog, ez nem teljesen az alsóbb osztályok gyarapodása miatt lesz, hanem azért, mert a középosztály aránya a jelenleg becsült 20–50 százalék közötti szintjéről 2030-ra 14–31 százalékra csökkenhet.

Látható, hogy a legkedvezőbb esetben is a középosztály jólétének csökkenésével kell számolni

– mondta a tanulmány egyik szerzője. A negatívabb lehetőségek szerint a reáljövedelmek az évtized végére 20 százalékkal csökkennek majd.

Arra számíthatunk, hogy a jelenlegi állás szerint 2030-ra a legfelsőbb rétegtől minden más gazdasági helyzetben lévő csoport le fog szakadni. A skála alján lévő csoportok között a különbség csökken majd, de azért, mert a középosztály lejjebb csúszik, a szegények közelébe

– tették hozzá.

A tanulmány minden esetben az életszínvonal csökkenését és a társadalmi egyenlőtlenség fokozódását várja a következő években Oroszországban.

 

szegénység Oroszország középosztály
Kapcsolódó cikkek