A barátnője meggyilkolásáért elítélt dél-afrikai paralimpikon, Oscar Pistorius heteken belül szabadulhat a börtönből, ha a kegyelmi bizottság pénteken a kiszabott 13 éves büntetés felénél úgy dönt, hogy feltételes szabadságra bocsátja – írja a The Guardian. A meghallgatás Pretoria egyik börtönében lesz.

Pistorius trial in South Africa
PRETORIA, SOUTH AFRICA - JULY 06:  South African Paralympic athlete Oscar Pistorius arrives with security at the North Gauteng High Court to attend summary judgement on his trial on July 6, 2016 in Pretoria, South Africa.The Paralympic athlete killed his girlfriend on Valentines Day of 2013, when he fired a gun four times through a locked toilet door at his Pretoria home. (Photo by Chris Jude/Anadolu Agency/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az olimpiai és paralimpiai sprinter 2013 februárjában négyszer rálőtt barátnőjére, a modellként és jogászként dolgozó Reeva Steenkampra, a pretoriai háza fürdőszobaajtaján keresztül. Az állami ügyészség azzal vádolta a 36 éves Pistoriust, hogy féltékenységi dührohamában szándékosan ölte meg Steenkampot. A sportoló tagadta a vádakat, arra hivatkozva, hogy betörőnek hitte az áldozatot. 

Dél-Afrikában a bűnözők a büntetésük felének letöltése után automatikusan jogosultak arra, hogy fontolóra vegyék feltételes szabadságra bocsátásukat.

Az eredetileg kiszabott hat év börtönbüntetés felháborodást váltott ki a családon belüli erőszak ellen küzdő aktivisták körében, és meglepetést keltett számos jogi szakértő körében.