Közélet

Vége a titoknak: Kijevben tűnt fel a japán kormányfő

Kisida Fumio japán miniszterelnök kedd reggel érkezett meg Kijevbe.

Kisida Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik, hogy kifejezze tiszteletét az ukrán nép bátorsága és türelme iránt, amely Zelenszkij elnök vezetése alatt kiáll hazája védelméért, valamint Japán és a G7-országok vezetőjeként szolidaritásáról és rendületlen támogatásáról biztosítsa Ukrajnát – írta a japán külügyminisztérium közleményében, melyben a miniszterelnök kijevi útját bejelentette.

FILE: Japan’s PM Kishida visits Ukraine
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A megbeszélésen Kisida határozottan elutasítja majd Oroszországnak a status quo egyoldalú, inváziós, erőszakos megváltoztatását, és megerősíti, hogy elkötelezett a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmére 

– olvasható a közleményben.

Kisida látogatásával Japán elkötelezettségét szeretné kifejezni a háború sújtotta ország támogatása mellett a G7-csoport májusi hirosimai csúcstalálkozója előtt. A japán miniszterelnök volt az egyetlen G7-vezető, aki az Ukrajna elleni orosz invázió tavaly februári megindulása óta még nem látogatott Kijevbe.

Zelenszkij korábban meghívta Kisidát Ukrajnába. Az ukrán elnök Kisida kérésére február 24-én, az orosz invázió kezdetének évfordulóján részt vett a G7-országok online csúcsértekezletén.

A G7 és az EU egységes és gyors választ ígér Észak-Koreának

Észak-Korea soha nem lehet nukleáris fegyverrel rendelkező állam a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés értelmében.

A legtöbb Ukrajnába látogató kormány- és államfőhöz hasonlóan Kisida érkezését is titokban tartották. A japán külügy azt közölte, hogy a miniszterelnök már korábban elment volna Kijevbe, de biztonsági és logisztikai akadályi voltak a lépésnek. 

A miniszterelnök hétfőn Indiában tartózkodott, ahonnan a hivatalos menetrendje szerint visszautazott volna Tokióba, ám végül Lengyelországba repült, ahonnan vonattal ment Kijevbe.

Kisida Fumio ezzel a második világháború óta az első japán kormányfő, aki háborús övezetbe utazott. A Japan Today azt írta, hogy a japán kormányban zúgolódást váltott ki a miniszterelnök kijevi útja, több tisztviselő szerint ez felelőtlen és kockázatos lépés volt Kisida részéről.

Japán kizárólag humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának az oroszok elleni harcban, mivel az ország alkotmánya tiltja, hogy saját védelmi kapacitásain kívül fegyvert szállítson, gyártson vagy importáljon. Kisida 2022-ben bejelentette, hogy átdolgozzák Japán védelmi politikáját, és lehetővé teszik, hogy több pénz kerüljön a hadiiparba. Ezzel rohamos fegyverkezésbe kezdtek, mivel Kínát kiemelkedő biztonsági kockázatnak tekintik. Kisida egy tavaly decemberi beszédében azt közölte, hogy Ukrajna után Kelet-Ázsia lehet a következő puskaporos hordó, ahol Kína bármikor megtámadhatja Tajvant. Emiatt Japánnak fel kell készülnie egy a szomszédjában kirobbanó konfliktusra. A szigetország már el is kezdett rakétabázisokat telepíteni a Tajvani-szoroshoz közelebb eső területeire.

 

Kapcsolódó cikkek