Aki III. Károly király nyomdokaiba szeretne lépni, az nyáron lehetőséget kaphat rá. A koronázás alkalmából meghirdetett különleges programsorozat keretében az apátság több különleges programot, köztük egy új vezetett túrát is bejelentett, amelyre május 15. és július 29. között kerül sor – írja a The Guardian

Cosmati Pavement Restoration Begins At Westminster Abbey
LONDON - MAY 06:  Conservators carry out restoration of Westminster Abbey's Cosmati Pavement on May 6, 2008 in London, England. Centuries of dirt and grime will be painstakingly removed from this work of medieval craftsmanship during a 535,000 GBP restoration project. The 56 sq/m intricate mosaic floor lies in front of the High Altar. Long hidden under rolls of carpet,  it is made from small inlaid pieces of semi-precious stone, marble, glass and metal set in squares and circles some of which is thought to have been recycled from the ruins of ancient Rome. Commissioned by Henry III to be a centrepiece of the re-built 13th century Abbey.  (Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images)
Fotó: Peter Macdiarmid

A túra keretében a Cosmati-padlóra is felengedik a látogatókat, amelyet általában csak a főoltár lépcsőjének aljáról lehet megtekinteni. 

Ez lesz az első alkalom, hogy a Westminster-apátságban a látogatókat a mozaikpadlóra engedik lépni, a cipőjüket azonban le kell venniük.

A márványpadló a főoltár előtt helyezkedik el, amelyet III. Henrik rendelésére készítettek, és 1268-ra készült el. A burkolatot a korábbi koronázásokon – többek között II. Erzsébet 1953-as és VI. György 1937-es koronázásakor – különleges szőnyeggel takarták le, III. Károly koronázásán azonban újból látható lesz. 

Kis, 10 fős csoportokat engednek egyszerre a márványpadlóra, és a látogatóktól azt kérik, hogy cipő nélkül, zokniban lépjenek a burkolatra a felület megóvása érdekében. 

A burkolat az 1870-es évektől kezdve el a szőnyeg alá rejtették és elzárták a nyilvánosság elől, egészen 2010-ig, 

egy kétéves renoválási program befejezéséig.

King Charles III coronation
Abbey Marshal Howard Berry stands at the centre of the Cosmati pavement, located before the altar, during a photo call at Westminster Abbey, central London, to announce special events to celebrate the Coronation of King Charles III. Picture date: Thursday March 23, 2023. (Photo by Jonathan Brady/PA Images via Getty Images)
Fotó: Jonathan Brady / PA Images

A felületen még egy rejtélyes, a világvégét megjósoló felirat is szerepel, 19 683-ra datálva azt.

 

A koronázás örömteli és jelentős pillanat lesz a nemzet és a Westminster-apátság számára. Reméljük, hogy különleges rendezvényprogramunk és digitális forrásaink mindenkinek lehetőséget adnak arra, hogy részt vegyen az ünneplésben

 

– mondta Scott Craddock, az apátság látogatói élményért felelős vezetője.