A mesterséges intelligencia (MI) gyorsabban tudja elvégezni a könyvvizsgálók, fordítók és szövegírok feladatainak legalább a felét – derült ki a Pennsylvania Egyetem és az OpenAI friss tanulmányából. 

Internet,Of,Things,Disruption,Everything,,,Neural,Network,,,Deep Internet of things Disruption everything , neural network , deep learning , artificial intelligence concept. 3d rendering of robot face , blue bokeh and building abstract background.
mi, ai, mesterséges, intelligencia,
Fotó: Shutterstock

A vizsgált szakmák közül a könyvvizsgálók munkáját tudja átvenni legkönnyebben a mesterséges intelligencia, a kutatók szerint a teljes feladatok legalább felét sokkal gyorsabban is elvégezné az MI. Ez igaz a matematikusokra, fordítókra, szövegírókra és az amerikai dolgozók legalább 20 százalékára. 

Az OpenAI azzal vált híressé, hogy kifejlesztette a ChatGPT alkalmazást. A megoldást nagy érdeklődés mellet egyre növekvő félelem is övezi a cégek, az iskolák és a kormányzati szervek körében, mert a nagy mennyiségű információt képes rendszerezetten elemezni és kiértékelni – noha nem mindig pontos vagy pártatlan a válaszaiban – félő, hogy kicsúszik a kontroll alól. 

A kutatók az egyes foglalkozások technológiai kitettségét vizsgálták, amelyben a gépi tanulás szerepét elemezték. Az eredmények szerint egyes esetekben az MI akár 50 százalékkal gyorsabban el tudott végezni feladatokat a vizsgált munkakörökön belül. Mindez arra enged következtetni, hogy a legtöbb munkakörben gyökeres változást hoz a GPT (generative pre-trained transformer) azaz a szaknyelv szerint a generatív MI.  

Az információfeldolgozás terén dolgozók – beleértve a PR szakembereket, bírósági tudósítókat, blockchain szakembereket – nagyban ki vannak téve a technológia térnyerésének. 

A tanulmány szerint a legkevésbé veszélyeztetettek a  szakácsok, a járműszerelők, az olaj és gázipari munkások, azaz a fizikai dolgozók. 

A kutatás nem tért ki arra, hogy mely munkakörök szűnhetnek meg végérvényesen, és a MI által előidézett változás milyen gyorsan megy majd végbe. Azt viszont megállapította, hogy általánosságban az emberek a változást – főleg amennyiben ez az érdekeikkel szembe megy – nagymértékben elutasítják. A legnagyobb kihívás tehát, hogy az emberek megtanuljanak adaptálódni ebben a változó környezetben és a technológiával együttműködve, azt felhasználva pozitív fejlődést érjenek el a munkahelyeken.   

A programozás egyes területein már aktívan kísérleteznek a ChatGPT használatával, amellyel a monoton folyamatokat gyorsítják fel. 

Jó példa erre az Audacity vállalat, amelynek technológiai vezetője, Sarah Foss elmondta, hogy már kísérleteznek a ChatGPT-vel egyes programozási feladatok gyorsítására. 

A Microsoft szerint, amely dollármilliárdokat fektet az OpenAI-ba, hangsúlyozza, hogy a ChatGPT már komplex feladatokat is el tud végezni a matematika, a kódolás, az orvostudomány, a jog és a pszichológia területén. 

A fejlesztők toborzását segítő szoftvert gyártó CoderPad’s ügyvezetője már azt tanácsolja a cégeknek, hogy az alkalmazni kívánt fejlesztőmérnökök felmérése során, a ChatGPT használata legyen része az interjú folyamatnak. Használják a ChatGPT-t a különböző feladatok megoldására, tesztelve a fejlesztők kritikus gondolkodását és hatékonyságát, az alapján is, hogy az tartalmaz-e biztonsági rést, skálázható, jó avagy rossz az adott megoldás. 

Valóra vált sci-fi: az AI-fejlesztések leállítását sürgeti Elon Musk

A több mint ezer szakértő nyílt levélben figyelmeztetett a mesterséges intelligenciák veszélyeire.